Artnit

Sreda, 14 Maj 2014 16:06

Virdžinija Vulf - O romanu Robinson Kruso Istaknut

Dizajn korica knjige Robinson Kruso Dizajn korica knjige Robinson Kruso

Strah koji spopada čoveka kad obeležava stogodišnjice da se ne nađe u položaju kako meri sve manju slavu i da ne bude prisiljen da joj prorekne kraj ne samo da ne postoji kad je u pitanju "Robinson Kruso" već je smešna i sama pomisao na to. Možda je istina da će "Robinsonu Krusou" biti dve stotine godina dvadeset petog aprila 1919, ali daleko od toga da ćemo tim povodom pokrenuti uobičajena pitanja da li ga ljudi sada čitaju i da li će ga i dalje čitati; naprotiv, ova dva veka izazivaju u nama čuđenje što "Robinson Kruso", večiti i besmrtni, postoji tek tako kratko vreme.

Ta knjiga liči na anonimno delo čitave jedne rase pre negoli na napor jednog jedinog duha; a što se tiče proslavljanja njene godišnjice, to nas odmah potseća na proslavljanje godišnjice samog Stounhendža. Nešto od toga možemo pripisati činjenici što smo svi naglas kao deca čitali "Robinsona Krusoa" i pritom se isto onako odnosili prema Defou i njegovom delu kao što su se Grci odnosili prema Homeru. Nikad nam nije padalo na pamet da je postojala takva ličnost kao što je Defo i da nam je neko rekao kako je "Robinson Kruso" delo jednog čoveka s perom u ruci, to bi ili neprijatno delovalo ili ne bi ništa značilo za nas. Utisci detinjstva najduže traju i najdublje se urezuju. Još i sad kao da izgleda da ime Danijela Defoa nema prava da se pojavi na naslovnoj stranici "Robinsona Krusoa", i kad slavimo dva veka ovog njegovog dela, mi pravimo donekle nepotrebnu aluziju na tu činjenicu da ono, kao i Stounhendž, još postoji.

Velika slava ove knjige učinila je piscu izvesnu nepravdu; jer, dok mu je odala neku vrstu anonimne hvale, pomračila je činjenicu da je on tvorac i drugih knjiga, koje - sa sigurnošću se to može reći - nismo glasno čitali kad smo bili deca.

Iz eseja Defo (zbirka eseja Običan čitalac)

Pročitano 5528 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 14 Avgust 2019 10:20

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Virdžinija Vulf - O romanu Robinson Kruso