Artnit

Petak, 02 Maj 2014 14:43

Sonja Semjonovna Marmeladova Istaknut

Sonja Semjonovna Marmeladova, ilustracija iz romana Zločin i kazna Sonja Semjonovna Marmeladova, ilustracija iz romana Zločin i kazna

U romanu Zločin i kazna Fjodora Mihailoviča Dostojevskog prepliču se kompleksni likovi u krajnje svakidašnjim, ali opet teškim i realnim životnim situacijama. Ključna ličnost u životu centralnog lika, izvršioca zločina Rodiona Romanoviča Raskoljnikova je Sonja Semjonovna Marmeladova. Kroz njen lik Dostojevski opisuje sopstveni izlaz koji pronalazi u religiji.

Sonja Semjonovna Marmeladova, kćerka bivšeg činovnika, pijanice Marmeladova "je bila niska rasta, devojka od svojih osamnaest godina, mršava, ali prilično zgodna plavojka, izvanredno lepih plavih očiju". Ona je živela sa maćehom Katarinom Ivanovnom i svojom braćom i sestrama. Da bi odgajila decu pored poročnog muža, maćeha Sonju tera na prostituciju. Bačena u prostituciju, prinuđena je da shvati teskobu i nemoralnost, kao i nepravednost sveta. Njenog oca na ulici pregaze kočije dok se pijan vraćao kući, i ona proživljava očevu smrt i ludilo maćehe koja ubrzo umire. Sonja ostaje sama sa decom i zahvaljujući novcu koji joj je poklonio Svidrigajlov smešta ih u dom. Uprkos nesrećnom i razvratnom životu Sonja se ponizno i pasivno odnosi prema zlu i životnim nedaćama, i podnosi žrtvu bez prigovora. Utehu nalazi u hrišćanstvu, veruje u Boga, čita Bibliju. Na pitanje Raskoljnikova da li se moli Bogu, Sonja odgovara: "A kako bih ja bez Boga!" Iako ju je život naterao na prostituciju, ona uspeva da sačuva čistotu duše, razumevanje, veru u bolje, i nadu u čudo.

Raskoljnikov svoju tajnu, da je ubio otkriva prvo Sonji. Sonja ga koleba i "gura" do pokajanja, svojim religioznim shvatanjima o životu uprkos svim hrapavostima njenog životnog krsta. Ona mu govori reči koje donose spas, pruža moralnu podršku i nadu, nudi rešenje, jer on je ubio drugoga, a ona sebe. Savetuje ga i kaže mu: "Krst patnje treba da uzmeš na sebe i njome da se iskupiš."

Sonju Semjonovnu Marmeladovu i Rodiona Romanoviča Raskolnjikova povezuje činjenica da ne mogu sami da opstanu na svetu, jer bi poludeli, što oboje prihvataju. Ona za njim odlazi u Sibir, i vodi ga dalje kroz život. Uz njeno duhovno vođstvo, on shvata da je jedini put ispravnosti put preobražaja, koji vodi iz sveta neobičnih u svet običnih ljudi.

Pročitano 38306 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Sonja Semjonovna Marmeladova