Artnit

Petak, 14 Mart 2014 17:34

Naši dani Istaknut

Francisko Goja - Nikogović Francisko Goja - Nikogović

Vladislav Petković Dis piše pesmu Naši dani 1910. godine, u vreme kada Srbija ulazi u jedno od najburnijih i sudbonosnijih razdoblja svoje istorije, kada se nalazi pred ratovima, balkanskim i Prvim svetskim. Ova potresna pesma, puna gorčine lirski prikazuje stavove Jovana Cvijića, o krizi ideja i načela, ustanova i uređenja, sa kojima su vezane krize savesti i morala koje potresaju dušu. Često se smatra da pesma Naši dani predstavlja osobenu lirsku sintezu Dange, Mrtvog mora, Stradije i Vođe Radoja Domanovića.

Pesma Naši dani je sazdana od elemenata najgrublje stvarnosti Srbije s početka XX veka. Majski prevrat iz 1903. godine, kako je negde zapisano, menja jelovnik sirotinji, i oni su sa "luka i sirćeta prešli na sirće i luk". Za Vladislava Petkovića Disa to su bili dani velikih razočaranja koje je lirski izrazio u ovoj pesmi. Za njega je to bilo "crno vreme opadanja", kada je "nabujao šljam i razvrat i poroci", a "umrli su svi heroji i proroci". U takvoj Srbiji su "pokradeni svi hramovi i ćivoti", "ismejane sve vrline i poštenje", "poniženi svi grobovi i životi, uprljano i opelo i krštenje". Srbija je postajala sve gadniji "vašar političkih kockara, trgovaca klasa i liferacija, prodavaca časti i dostojanstva", gde "mračne duše nazvaše se patrioti". Mudrost u Srbiji se "rastače na izbore", "hrabrost na podvale i obede", a "porazi se proglašavaju pobedama". Narod u Srbiji "živi pod sramotom i ne čuju se ni protesti ni jauci", i "sad svu slavu pronađosmo u partiji". Na ovako jeziv "sprovod slobode" sjatili su se rojevi moralnih paževa, legije ćifta sa isherenim i nacionalnim zastavama. Pesnik se gnuša tmine i moralnog smrada što su odasvud pritisnuli Srbiju i njen narod. U takvoj Srbiji nema budućnosti, jer "budućnosti zatrovasmo sve izvore" i "ostala nam još prašina na hartiji".

Pesma Naši dani je potekla iz duše Vladislava Petkovića Disa. To je je pesma probuđene savesti, poštene pobude i ima snažnu kritičku i satiričnu oštricu. U vreme kada je nastala kritičko rodoljublje ove pesme postaje nezamislivo i, čak, opasno. Tada su se tražile pesme prožete borbenim zanosom, himne, ratničke pesme. I Vladislav Petković Dis će napisati stihove usiljene heroike u zbirci pesama Mi čekamo cara.

Pročitano 4647 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Naši dani