Artnit

Petak, 07 Mart 2014 18:00

Efraim Kišon - U potrazi za izgubljenim ja Istaknut

Oleksandr Bogomazov - Portret supruge Oleksandr Bogomazov - Portret supruge

- Pogledajmo, Efraime, napokon istini u oči. Otkako znam za sebe živim u nekakvoj zavisnosti. Najpre sam pripadala roditeljima, a onda deci. A ti... priznaj da si me uzeo za ženu samo zbog toga da ti budem sluškinja.

- Nije mi to bio cilj - izvinih joj se. - Život je pun svakakvih zavisnosti. Kada sam ti, na primer, nekoliko dana pre našeg venčanja rekao da mi treba još malo vremena za razmišljanje, ti si dobila, ako se ne varam, pravi napad besa.

- Možda - reče mi najbolja, naslađujući se slatkim uspomenama - ali onda još nisam znala u šta se upuštam.

"Bože", pomolih se u sebi, "sačuvaj me bar od Hare Krišne. Što se mene tiče, može da bude i plava, i smeđa, i crna, samo neka ne bude ćelava!"

- Mislim da više neću da nosim brushalter - reče najzamišljenija od svih supruga svom odrazu u ogledalu. - Moram da otkrijem, Efraime, samu sebe. Želim da živim svojim životom.

Mogli smo da odemo i do egzorciste. Taj bi sigurno isterao iz nje i gospođu de Bovoar.

- Ne želim više da se ulepšavam ni za jednog muškarca - nastavi moja supruga. - Baš me briga šta ti o tome misliš. Neću više nikakve glupe zelene crte da bojim oko očiju niti ću više da farbam kosu kanom. Ponosiću se radije srebrnim sjajem svoje kose. Ješću torte i sladoled dok ne puknem. Ja nipošto nisam, druškane moj, tvoj seksualni objekat. Od sada ćeš morati da me prihvatiš ovakvu kakva jesam.

Nisam se usuđivao da protivrečim. Meni je bilo sve potaman, samo da ne obrije glavu!

- Simon - nije više mogla da se zaustavi - Simon Sinjore je rekla: "Moje su bore deo mene. Ko me traži, naći će me u mojim borama".

Iz zbirke humoreski Kišon za zaljubljene

Pročitano 3675 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Efraim Kišon - U potrazi za izgubljenim ja