Artnit

Sreda, 28 Novembar 2012 23:14

Evgenije Onjegin Istaknut

Roman Evgenije Onjegin je jedan od najpoznatijih romantičarskih romana u stihu, a istovremeno i jedan od najvećih romana u svetskoj književnosti. Aleksandar Sergejevič Puškin svoj roman Evgenije Onjegin stvara u stilu i koloru epohe carske Rusije bojeći ga ambijentom u kome se njegov glavni junak Evgenije Onjegin kreće. Oko njega teče život, prolaze ljudi i događaji, oseća se atmosfera Rusije.

Evgenije Onjegin je ruski plemić, intelektualac. Njegov lik krasi lepota i okružuje oreol hladne, tvrde skoro nečovečne gordosti. Njegova pojava je izrazita, silovita, ali i jednobojna. U sebi nosi uznemirenost i nezadovoljstvo ustaljenim društvenim običajima i načinima ponašanja. Njegov položaj i nezadovoljstvo rađa u njemu odvratnost prema životu kojim je bio okružen. On beži od osećaja dosade i besciljnosti svog života na selo. Susret sa učmalom seoskom sredinom je za njega dramatičan. On pokušava da izađe iz samoće i da se oslobodi tamnice života. U njemu tinjaju želje za ljubavima i uživanjima, ali u njegovom srcu se ne pale vatre strasti, ljubavi su prolazne i trenutni hir. Ni priroda u njemu ne budi oduševljenje i radost, a uživanja u jelu i piću su trenutna. U seoskoj sredini Evgenije Onjegin tone u još veće beznađe, mrzovolju i dosadu. Čak ni Tatjana, skromna seoska devojka ne uspeva da svojom beskrajnom ljubavlju upali vatre strasti u njemu.

Dvoboj sa Lenskim i njegova smrt na Evgenija Onjegina deluju tragično i sudbonosno i menjaju njegov lik. Novi lik Evgenija Onjegina izrasta iz bekstva od sveta. On konačno nalazi smisao života u ljubavi prema Tatjani. Međutim, ta ljubav se rađa kasno. Iako ga voli njeni snažni moralni principi gase svaku nadu u njemu.

Na kraju romana Evgenije Onjegin je na istom mestu na kome je bio na početku uzvikujući "dosada, dosada!". Jer, osvojiti slobodu znači osloboditi sebe okova sopstvenog ega. A postizanje slobode počinje oslobađanjem sebe od sebe. Evgeniju Onjeginu to ne uspeva i pita se "Da l' će mi doći čas slobode?".

Pročitano 39354 puta
Više iz ove kategorije « Boj na Mišaru Kir Janja »

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Evgenije Onjegin