Artnit

Utorak, 28 Januar 2014 20:43

Novela od Stanca Istaknut

Dizajn korica knjige Novela od Stanca Dizajn korica knjige Novela od Stanca

Novela od Stanca je pokladna farsična komedija dubrovačkog renesansnog pisca Marina Držića. Napisana je 1550. godine za pir dubrovačkog plemića Martolice Džamanjića, gde je i prvi put izvedena. Naziv novela u naslovu dela znači šala, smicalica i ukazuje na samu radnju dela. U svojoj sažetosti je verovatno stilski najčistije i najsavršenije delo Marina Držića.

Novela od Stanca je napisana dvostruko rimovanim dvanaestercima u jednom činu, sa sedam prizora. Radnja je veoma dinamična kratka i jednostavna, a dijalozi živi. Tema je jedna šala sa seljacima u Dubrovniku u to doba. Dubrovački mladići su za vreme karnevalskih dana bili preterano veseli i uvek spremni da se sa nekim našale, da učine "novelu", kako se to onda govorilo. Najčešće je predmet šala bio lakoverni seljak, i verovatno je Marin Držić za svoju komediju uzeo jedan stvaran događaj.

Glavne ličnosti komedije Novela od Stanca su tri dubrovačka mladića - Vlaho, Miho i Dživo. Pošto su se jedne bučne karnevalske noći izvukli krišom iz domova svojih starih roditelja susreću se u nekoj mračnoj ulici. Miho je uz put video starog seljaka koji je, došavši u grad da proda jare i nešto sira, pošto niko nije želeo da ga primi na noćenje, morao da zanoći kraj fontane na gradskom trgu. Dok se taj seljak, Stanac, uzalud borio sa snom na neudobnom kamenom ležištu, tri mladića se dogovaraju i prave plan kako će sa njim učiniti neku šalu. Dživo, preobučen u seljačko odelo, prilazi Stancu i predstavlja mu se kao Sedmi muž Dugi nos, trgovac iz Gracka. U obešenjački pritvornom razgovoru on mu priča o jednom svom davnom tobožnjem doživljaju. I on je, kaže, nekada bio star, a vile su ga na tom istom mestu pronašle i učinile mladim, davši mu zlatnu jabuku i vodu mudrosti. Obesni mladić se vešto uživljavao u svoju priču o povraćenoj mladosti, a lakoverni seljak je poverovao da će doći vile koje će ga pomladiti i poželeo je da i sam doživi tu sreću. Mladići su se prethodno dogovorili sa maškarama, kojih je tada bilo dosta u gradu, i doveli ih kod Stanca. Kolo muškaraca preobučenih u vile igra oko zbunjenog Stanca, čita molitve i baje, dok mu nekolicina prilazi i brije ga. Pošto su mu ukrali jare i bisage sa sirom, razbežali su se. Izigranom seljaku se razvejao san o mladosti. Uvređen i razgoropađen, verovatno se smirio kada je video da su mladići ostavili novac za naknadu za ono što je ukradeno.

Marin Držić u komediji Novela od Stanca slika suprotnost između starosti i mladosti. Likovi i anegdota su uzeti iz žive stvarnosti ondašnjeg života i prikazani u tipičnoj renesansnoj atmosferi u Dubrovniku. U radnji nema zapleta i složene intrige, nema komičnih susreta i iznenađenja koja iz njih proističu. Ali u njoj ima duha i lepih dijaloga, šarolikosti kostima, vedrih scena i oseća se neposredan dah stvarnog života. Tako Novela od Stanca deluje kao uverljiv i realističan isečak iz života.

Pročitano 5591 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 16 Januar 2019 11:40

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Novela od Stanca