Odštampajte ovu stranicu
Petak, 22 Novembar 2013 18:54

Voleo sam vas Istaknut

Jedna od čestih tema poezije Aleksandra Sergejeviča Puškina je ljubav kao neuzvraćeno, bolno, nesrećno osećanje, kao otmena prigušena tuga koja se savladava. Jedna od njegovih najpoznatijih ljubavnih pesama je Voleo sam vas koju je napisao 1829. godine.

Kratka ljubavna pesma Voleo sam vas ima skoro dramsku strukturu. Iako kratka pesma može da se podeli na tri dela: iskazivanje ljubavi, potvrđivanje svoje prave ljubavi i blagoslov za devojku koju je pesnik voleo.

Samim naslovom koji je u prošlom vremenu - voleo sam pesnik nagoveštava da će objasniti zašto je jednom voleo ili zašto je prestao da voli tu devojku, zašto je tužan ili srećan kada više nisu u ljubavi. Pesnik vodi dvostruki razgovor: sa samim sobom i sa voljenom osobom. Iako tvrdi da je prestao da voli on i dalje oseća ljubav i saosećanje prema devojci. Odgovor je u stihu verbalno iskazan: Možda vas još uvek volim. Svi Puškinovi iskazi o ljubavi su u dilemama. Stihovi govore da će se njegova osećanja nastaviti dugo i možda neće nikada prestati. Iako još voli tu devojku, i možda će je voleti do kraja života, on ne želi svoju ljubav nazad zbog nevolja i bola koje joj nanosi svojom ljubavlju. Njegova jedina želja je da Bog nađe osobu koju će da voli kao što on nju voli.

Kontrastom u formi pesme Voleo sam vas Aleksandar Sergejevič Puškin saopštava protivrečnost između svog duševnog stanja i stvarnosti oko sebe. Dvosmislen ton pesme koja je delom iskrena tužbalica, a delom prikriveni prekor stvara dramatičan doživljaj. Snažna i beznadežna ljubav obojena je veoma emocionalno.

Pročitano 27983 puta
Stefan Tanasijević

Najnovije:

Srodni članci