Artnit

Sreda, 20 Novembar 2013 21:23

Povareta Istaknut

Nicholas Roerich - Tuga Nicholas Roerich - Tuga

Simo Matavulj je najveće majstorstvo u kompoziciji i izrazu postigao u kratkim "dalmatinskim" pripovetkama. Jedna od najboljih i najznačajnijih je Povareta. Ispričana je jednostavno, nema nijedne suvišne reči, a njen jezik je bogat i izvoran, pun lokalnih oblika i talijanizama.

U pripoveci Povareta je primetno odsustvo razvijene radnje. Pripovedanje je sažeto, sve je kazano jednostavno, kratko i jasno, dijalozi su kratki i jezgroviti. Uvodi se samo nekoliko likova, a dramski naboj je prisutan u duševnim preživljavanjima junaka. Posebno je naglašeno psihološko slikanje Juraja Lukešića.

U središtu pripovetke je in­tim­na dra­ma mladog ostrvljanina Jura­ja Lukešića, u bolnom suočavanju sa smr­ću vo­lje­ne devoj­ke Marice i nad­vla­da­va­nja emocionalnog klonuća. Dok se vraća u Krapno čamcem mirni su voda i vazduh u koje gleda. Selo u koje ulazi je potpuno nemo, "niotkuda ljudskog glasa, kao da je sve kuga pomorila". Ljudi i ambijent su u potpunom skladu, duboko ugrađeni u pejzaž. Oni žive u mirnom ambijentu i bez ikakvih zvukova. Smireni, staloženi, ćutljivi zaokupljeni su radom i borbom za opstanak. I u kući Juraja "svaka stvar bješe na svom mjestu kako ih je ostavio, bezmalo kako su ih i njihovi preci ostavili". Stigavši kući on saznaje da je voljena devojka Marica umrla, ta vest ga snažno pogađa i njegovo raspoloženje i radost zbog povratka kući nestaju. Njegov bol postaje još veći kada vidi Maričinu porodicu u crnini dok se nalazi u pristaništu. U toku večere on je neraspoložen, ćutljiv. U sebi nosi svoj bol koji gasi sva interesovanja i on nema sna. Zato on saopštava majci da neće nikud da izlazi, pa ni u crkvu. Majka pokušava da ga otrgne od obamrlosti i povrati mu radost življenja. Zato mu priča o snu koji je usnila i o poruci voljene devojke, povarete. Na Jurajinom licu se javlja radost i volja da živi u trenutku kada čuje da je povareta poručila da se on oženi njenom sestrom Pavom.

Kada Juraj Lukešić na kraju pripovetke kaže: - He, pa neka bude volja Božja!... Povareta!, razrešava se njegova unutrašnja borba. U tom trenutku je sadržana simbolika pripovetke Povareta. Jedan deo života je završen, ali počinje drugi, život se nastavlja, nezadrživo traje.

Pročitano 29153 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 20 Novembar 2013 21:49

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Pero Povareta