Artnit

Subota, 19 Oktobar 2013 19:24

Berta Morizo - Kolevka Istaknut

Jedna od najpoznatijih slika francuske slikarke Berte Morizo je Kolevka, naslikana u Parizu 1872. godine. Slika je bila izložena 1874. godine na Prvoj izložbi impresionista u studiju fotografa Feliksa Nadara u Parizu, a Berta Morizo je bila prva žena koja je izlagala sa grupom impresionista. Slika je ostala u porodici Morizo do 1930. godine, kada je prodata muzeju Luvr u Parizu, gde je ostala dok nije prebačena u muzej Orsej u Parizu, gde se nalazi i danas.

Slika Kolevka je bila prva slika materinstva, jedne od omiljenih tema u slikarstvu Berte Morizo. Na ovoj slici je prikazana jedna od njenih sestara, Edma koja gleda u svoju kćerku Blanš dok spava u kolevci. Primarni fokus slike je pogled majke koji je usmeren na bebu u kolevci, čime se odražava ljubav između majke i deteta.

Na slici je majka naslikana do kolevke kako bi mogla da uteši bebu ako se probudi. Njeno lice je puno nežnosti, a lice bebe izražava njen miran spokojan san. Pogled majke, njena savijena leva ruka, ruka bebe i njene zatvorene oči formiraju dijagonalnu liniju koja dodatno naglašava kretanje zavese u pozadini. Ova dijagonаla povezuje majku i njenu bebu. Položaj majke i mreža zavese kolevke između posmatrača i bebe dodatno pojačavaju osećaj bliskosti i zaštitničke ljubavi koja je prikazana na slici.

Berta Morizo koristi svetlu paletu, a nijanse indigoplave i bež dominiraju na slici. Ona eksperimentiše i sa svetlom na ovoj slici. Istoričari umetnosti veruju da je svetlo na slici difuzno, kao da dolazi od neke daleke sveće ili od one postavljene ispod stolice slikarke.

Kada je prvi put izložena slika Kolevka je bila jedva primećena, mada su poznati kritičari tog doba komentarisali njenu blagodet i eleganciju. Danas se smatra da nikada nije prikazano sa toliko ljubavi i nežnosti materinstvo tog vremena.

Pročitano 3807 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 06 Februar 2014 17:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Berta Morizo - Kolevka