Artnit

Ponedeljak, 14 Oktobar 2013 16:37

Đorđo de Kiriko - Ljubavna pesma Istaknut

Pesma o ljubavi je remek-delo italijanskog slikara, osnivača metafizičke škole slikarstva Đorđa de Kirika. Ova slika je i primer nadrealističkog stila u slikarstvu, iako ju je naslikao 1914. godine, deset godina pre nego što je umetnički pokret nadrealizam osnovao Andre Breton. Danas se slika nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Na slici Ljubavna pesma su prikazani suprotni i nepovezani predmeti - glava klasične grčke statue, ogromna gumena rukavica, zelena lopta, voz obavijen tamom. Svi predmeti su smešteni u napušteni grad nad kojim je svetloplavo nebo. Rušeći logičko prisustvo predmeta, De Kiriko je stvorio ono što je nazvao kasnije "metafizička" slika, predstava, onog što se nalazi "iza fizičkog sveta".

Na slici se prepliće antičko i moderno. Rukavica se često tumači kao hirurška medicinska rukavica, ali ima i mišljenja da je to radnička rukavica. Ona je na neki način suprotstavljena glavi klasične grčke statue koja predstavlja antičke umetnike. Na dve suprotne strane horizonta vidi se industrijalizovano područje grada, a na desnoj strani stara lučna linija horizonta koja simboliše prošlost. Iako su rukavica i glava grčke statue otprilike iste veličine, izgleda kao da je statua veća od rukavice. To pokazuje da, iako je staro i novo uravnoteženo, De Kiriko ipak veliča staro.

De Kiriko koristi obilje boja da bi skrenuo pažnju na simboličke predmete. Tu su crvene rukavice, plavo nebo, žuto drvo, a to su primarne boje. Zelena lopta je mešavina plave i žute boje, a to je sekundarna boja. Senke na zgradama su tamne, za razliku od tonova senki na licu, lopti i rukavici. Mnogi od predmeta su konture, i na taj način se sužava slika.

Ljubavna pesma, neobična slika Đorđa de Kirika stvara uznemirujući osećaj nestvarnosti, nelogičan prostor i vreme prikazivanjem običnih predmeta. Misterija i elegancija, simboli izgubljeni u iskrivljenoj perspektivi stvaraju jednu nerešivu zagonetku velike izražajne snage.

Pročitano 8097 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 30 Juni 2019 13:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Đorđo de Kiriko - Ljubavna pesma