Artnit

Nedelja, 11 Novembar 2012 22:43

Jan Vermer - Mlekarica Istaknut

Mlekarica je jedna od najpoznatijih slika holandskog slikara Jana Vermera. Nije tačno poznata godina nastanka ovog Vermerovog ulja na platnu, a Rijksmuseum u Amsterdamu u kome se ono čuva daje godinu 1658. kao okvirnu godinu nastanka.

Slika prikazuje ženu kako pažljivo sipa mleko u jednu posudu. Mlekarica koja razliva mleko odiše mirom i toplinom, ali izgleda jako i snažno. Njena odeća je jednostavna. Ona nosi plavu suknju, a njen jarko žuti prsluk sa desne strane ide ka tamnijem delu zida.

Vermer koristi svetlo da prikaže jedan trenutak, dočara atmosferu i ambijent i doda karakter liku. Intenzivno svetlo dopire kroz prozor na levoj strani. Svetlost pada na zid iza mlekarice što pojačava njenu figuru i trodimenzionalnost. Njena figura ima veliki volumen I izvedena je izuzetno prirodno. Pola lica je u senci tako da se ne može reći da li su njene spuštene oči izraz koncentracije ili zamišljenosti.

Vermer je pažljivo organizovao prostor oko mlekarice i prikazao razne predmete, posude, korpu sa hlebom. Sam hleb je svojevrsno likovno središte slike. Na hlebu se veoma jasno vidi gruba tekstura. Obraća veliku pažnju na detalje i slika grubu teksturu maltera, ekser na belom zidu.

Na slici dominira tamni i smeđi kolorit. Toplim tonovima Vermer dočarava lepotu domaćeg posla i enterijera.

Pročitano 8575 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Mlekarica