Artnit

Petak, 27 Septembar 2013 17:17

Milo Milunović - Mrtva priroda sa violinom Istaknut

Za vreme svog dugog boravka u Parizu, od 1926. do 1932. godine, Milo Milunović stvara pod uticajem dela francuskog slikara Pola Sezana. 1930. godine naslikao je Mrtvu prirodu sa violinom, jednu od slika njegove najviše zrelosti. Ova slika koja predstavlja samo jedan fragment, kutak enterijera, nosi intimistički prizvuk i sva je podređena klasicističkom miru, vrhunskih slikarskih dometa. Slika se danas nalazi u Narodnom muzeju u Beogradu.

Prostor na slici Mrtva priroda sa violinom je strogo organizovan, plitak, sa nekoliko predmeta koje su često slikali umetnici kubizma. Kompozicija slike je veoma precizna. Forme su modelovane tankim, ali oštrim konturama.

Podela površine slike se zasniva na zlatnom preseku. Površina je podeljena i po vertikali i po horizontali, a dominiraju vertikale i horizontale, ponekad malo iskošene. Monumentalnost slike je zasnovana na ravnoteži između intelektualnog i emotivnog izraza.

Kolorit je podređen strogoj arhitektonici oblika. Dominira crveno i zeleno, ali ne kao čiste, zvučne boje, već kao valer ove dve boje. Iako izgleda kao da je sve na slici rađeno lenjirom i konstruktivno, ona ima mnogo svetlosti i vazduha, što dolazi od načina tretiranja površina i bojenih akcenata.

Pročitano 7193 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Milo Milunović - Mrtva priroda sa violinom