Artnit

Ponedeljak, 23 Septembar 2013 17:32

Jakob van Rojzdal - Vetrenjača u Vijku Istaknut

U XVII veku pejzaž postaje samostalan na holandskim slikama, sa nebom, drvećem i vodom. Jakob van Rojzdal je naslikao holandski predeo u svim vidovima i smatra se za jednog od najpoznatijih slikara vetra i vetrenjača u XVII veku. Svoj verovatno najpoznatiji pejzaž Vetrenjača u Vijku, ili kako se često naziva Vetrenjača naslikao je 1670. godine. Danas se ova slika nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Slika Vetrenjača u Vijku prikazuje tipičan holandski predeo, sa uzanim delom kopna otetim od mora, sa oblacima na nebu i promenama atmosfere i osvetljenja. Visoko oblačno nebo gospodari nad zemljom zauzimajući dve trećine slike, tako da je linija horizonta niska. Tamni oblaci se skupljaju iznad mora. Sunčeva svetlost prodire delimično kroz oblake i dramatično obasjava vetrenjaču koja se diže iznad svega. Istaknuta je vetrenjača, koja je bila često prisutna u holandskom pejzažu XVII veka, a i danas je njegov najpoznatiji simbol. U pozadini su dvorac i crkva. Ljudi na slici su jedva primetni, što naglašava moć prirode.

Izgleda da se nešto čudno dešava sa vremenom na slici. Sumorno vreme i teški oblaci ukazuju na jak vetar i da će uskoro pasti kiša, ali položaj elisa mlina ukazuje da nema mnogo vetra, jedra na brodu su sklopljena, kao da nema vetra, more je gotovo mirno. Oko ovog elementa se spore istoričari umetnosti. Dok neki smatraju da je slika jednostavno nerealna, drugi veruju da je Jakob van Rojzdal upravo prikazao trenutak pre nego što će se pojaviti oluja u punoj snazi. Sasvim je verovatno da ova slika nikada neće biti do kraja dokučena. Jakob van Rojzdal je slikao ovaj pejzaž u ateljeu, što je bilo uobičajeno u to doba, i možda je tek kasnije dodao dramatične oblake.

Slika Vetrenjača iz Vijka izgleda tajanstveno, što pojačava čudna svetlost, koja se prostire nad svim. Naslikana priroda je osobena metafora ljudske psihologije. Pred moćnom elementarnom slikom neba i mora uočava se osećanje čovekove usamljenosti.

Pročitano 4582 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jakob van Rojzdal - Vetrenjača u Vijku