Artnit

Ponedeljak, 23 Septembar 2013 10:43

Dijego Velaskez - Vodonoša iz Sevilje Istaknut

Dijego Velaskez, koji je najbolje predstavljao zlatni vek španskog slikarstva je počeo da slika u Sevilji. Njegovi rani radovi pokazuju realizam španskog slikarstva kombinovan sa Karavađovim naturalizmom. To su slike koje prikazuju ljude iz naroda, žanr scene i mrtve prirode, u jakim kontrastima svetlo-tamnog. Vodonoša iz Sevilje naslikana između 1619. i 1622. godine je verovatno njegova najpoznatija slika iz ovog perioda. Slika se danas nalazi u muzeju Velington u Londonu.

Dijego Velaskez je na početku svog umetničkog stvaralaštva dosta slikao žanr scene iz svakodnevnog života, sa ulica, pijaca, iz taverne i kuhinje. U centru slike Vodonoša iz Sevilje je stariji čovek, trgovac iz niže klase koji je bio poznat i prijatan prizor na ulicama Sevilje u XVII veku. Dve figure, prodavac vode i dečak su u prvom planu, a u pozadini je čovek koji pije iz krčaga. Smatra se da slika predstavlja tri različite životne faze - detinjstvo, zrelo doba i starost.

Prodavac vode je prikazan iz profila. Vidljivi tragovi direktnog izlaganja sunčevoj svetlosti i duboke bore starosti na njegovom licu govore o dugogodišnjem radu. Njegova kratka kosa i strara pohabana odeća mu daju izgled monaha, sveca ili ekscentričnog filozofa. On je predstavljen sa istim dostojanstvom kao sveštenik tokom mise. Zagledan je u prazno, što ukazuje na duboke misli, gotovo neprimetne onima oko njega. On mehanički pruža čašu sa svežom vodom dečaku koji je stidljivo hvata. Oboren pogled dečaka označava tok svetlosti. Izborano lice prodavca sa ožiljcima je u velikom kontrastu sa glatkim belim licem dečaka, što naglašava oštar kontrast u njihovim životima.

Velaskezov živi realizam i slikanje raznovrsnih tekstura je posebno primetno u vodi koja teče niz bokal u prvom planu, u kristalnoj čaši gde je smokva koja čini vodu svežom i u glazuri pohabanog bokala sa leve strane. Realizam je takođe očigledan u glavnim figurama na slici koje su prikazane nasuprot neutralnoj pozadini sa efektima svetlosti i senke.

Boje na slici su tamne. Dominiraju oker i braon nijanse.

Na slici Vodonoša iz Sevilje, koju je Dijego Velaskez naslikao kada mu je bilo oko dvadeset godina, već se uočava njegov talenat. Snaga sa kojom je zapazio individualni karakter i dostojanstvo likova daje ovom prizoru iz svakodnevnog života uzvišeni duh jednog obreda.

Pročitano 7428 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Velaskez - Vodonoša iz Sevilje