Artnit

Četvrtak, 08 Novembar 2012 22:12

Linija kao ekspresivan izraz u slikarstvu Istaknut

Za neke likovne pravce u savremenom slikarstvu linija je veoma važan ekspresivan izraz. Linija je postala neophodan i dominantan likovni elemenat savremene kompozicije u likovnim pravcima kao što su fovizam, kubizam i novi talas ekpresionizma. Linijom se izražava slikarski senzibilitet, stvaraju neobične forme, otvaraju nove vizuelne mogućnosti.

Za fovizam linija ima posebno značenje. Linijom se stvara neprecizan crtež bez detalja, samo kontura čija je jedina uloga da zaokruži bojenu površinu, bez detaljisanja. Anri Matis, najznačajniji predstavnik fovizma u svom radu naglašava meku liniju koja klizi po površini bez prekida. Njegova linija je često jedna i sama, ali nikada dosadna i bez snage. Ova linija u njegovom crtežu ima višestruku ulogu. Ona crta figure, razgraničava prostor i određuje ritam celokupne slikarske kompozicije. Široke površine boja oivičene su često debelim crnim lnijama. Ritmičkim raspoređivanjima linija i boja na površini Matis postiže ekspresivnost svog umetničkog dela. Primer koji to ilustruje je slika Radost života.

Za kubizam i njegovog najizrazitijeg predstavnika Pabla Pikasa linija takođe, ima poseban značaj. Pikaso tela, lica, stvarnu i nestvarnu prirodu predstavlja često u svojim umetničkim delima samo jednom linijom, kao što to čini i Matis. On postavlja novi odnos između figure i prostora. Njegove odsečne linije presecaju površine tela i prostora na manje geometrijske jedinice. To je posebno uočljivo na njegovoj poznatoj slici Gernika.

Treba naglasiti i da novi talas ekspresionizma kao svoj osnovni umetnički izraz takođe dosta koristi liniju. Na primer vizuelni jezik, možda njenog najpoznatijeg predstavnika Vasilija Kandinskog čine prave i krive linije koje se kombinuju na specifičan, ekspresivan način. Linija u njegovom delu je oslobođena funkcije da označi neki objekat. Linija funkcioniše sama i na taj način postiže maksimum svoje snage. To se posebno ističe na njegovoj slici Kompozicija IV.

Pročitano 7826 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 29 Novembar 2012 13:16

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Linija kao ekspresivan izraz u slikarstvu