Artnit

Subota, 21 Septembar 2013 15:25

Pablo Pikaso - Majka i dete Istaknut

U periodu između 1921. i 1923. godine česta tema u umetnosti Pabla Pikasa je materinstvo. Ova nova grupa slika i crteža odražava radost i uzbuđenje umetnika koji je postao otac. Njegov sin Pol, rođen 4. februara 1921. godine u Parizu, sam ili češće u naručju svoje majke Olge kojom se Pikaso oženio 1918. godine, postaje omiljeni motiv njegovih slika i crteža. Poznata slika nastala u ovom periodu je Majka i dete, koja se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Sliku Majka i dete Pablo Pikaso slika u jednom neoklasičnom stilu čvrsto modelovanih, glomaznih likova. Mnogim ljubiteljima njegove umetnosti je to ličilo na neku vrstu izdaje. Pretpostavlja se da je Pikaso bio ljut zbog ograničenja koja mu je nametao kolažni kubizam, pa mu je bilo potrebno da uspostavi dodir sa klasičnom tradicijom, "muzejskom umetnošću".

Na slici Majka i dete Pablo Pikaso prikazuje ženu u jednostavnoj haljini koja podseća na odeću starih Rimljana ili Grka, što čini da izgleda kao antička boginja. Ona sedi u fotelji držeći u svom krilu bebu. Lice mlade žene je zadebljano i naglašeno, a jednim okom je njen pogled usmeren na bebu. Njeno telo je preobraženo u kolosalnu figuru koja podseća na grčko-rimske statue, a ruke se posebno ističu svojom veličinom. Beba je takođe masivne veličine i verovatno simboliše snagu muškarca. Ona je u udobnom položaju, razigrana, gleda u majku i rukama je dodiruje.

Likovi na slici se odlikuju monumentalnošću koja nagoveštava više kolosalne statue nego ljudska bića od krvi i mesa, ali je tema materinstva obrađena s neobičnom nežnošću. Gigantizam i vajarski aspekti likova na slici su naglašeni dominantnim tonovima sive boje. Svetle boje na slici evociraju osećajnost i naglašavaju vezu poverenja koja postoji izneđu majke i bebe.

Pročitano 5310 puta Poslednji put izmenjeno Utorak, 11 Februar 2014 17:39

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Majka i dete