Artnit

Petak, 20 Septembar 2013 16:13

Jan Vermer - Pismo Istaknut

Jan Vermer je veliki majstor holandskog enterijera i žanr slikarstva XVII veka. Dosta je slikao enterijer građanskog doma, ograničen zidovima sobe, kao prostor prisnog i tihog života sa predmetima koji bude uspomene. Na njegovoj slici Pismo iz 1666. godine, koja je poznata i pod nazivom Ljubavno pismo, prikazan je prizor iz svakodnevnog života u enterijeru doma jedne holandske građanske porodice. Slika se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Na slici Pismo Jan Vermer prikazuje služavku i mladu ženu sa lautom u tipičnom holandskom enterijeru XVII veka. To je imućan dom sudeći po pozlati na zavesama i kaminu, kao i po krznu, satenskoj haljini i nakitu mlade žene. Vezane zavese u prvom planu stvaraju utisak da posmatrač intenzivno gleda ličnu intimnu scenu. Dijagonale na podu sa kvadratima stvaraju utisak dubine i trodimenzionalnosti. Slika se vidi kao "prozor" u perspektivi, ali i kao jedna ravan, jedno "polje" sastavljeno od manjih polja. Preovlađuju pravougaonici, brižljivo poravnati sa površinom slike i bez neograničenih praznih prostora. Ti međusobno spojeni oblici daju ovoj slici čudno modernu odliku umetnosti XVII veka.

Dve žene na slici izmenjuju poglede. Mlada žena zastaje sa sviranjem laute i upitno gleda u sluškinju. One kao da žive u jednom bezvremenskom mirnom svetu "mrtve prirode". Žena u ruci drži pismo, koje je verovatno ljubavno, na šta ukazuju neki detalji na slici. Lauta je u rukama mlade žene, a u to doba je bila simbol ljubavi i harmonije. Ova ideja je pojačana činjenicom da su papuče na dnu slike. Metla i korpa sa vešom, koje predstavljaju porodični život, kao i njihov položaj na slici sugerišu da su domaći problemi zaboravljeni ili gurnuti u stranu. Partitura na komodi ukazuje da mlada žena možda čeka nekog sa kim će svirati. Dve slike na zidu takođe sadrže simboliku. Niža slika prikazuje uzburkano more, što je jasna metafora za uzburkanu ljubav. Iznad nje je slika jednog putnika na peščanom putu, što može da se odnosi na odsustvo čoveka koji piše mladoj ženi.

Jan Vermer je uskladio glavne zidne površine sa obešenim slikama i mapama na njima. Na tamnom zidu na levoj strani otvora vrata je mapa potpisana sa karakterističnim potpisom Vermera.

Jan Vermer na slici ističe kontrast toplih i hladnih boja, kontrast različitih faktura predmeta, širenje i rasipanje svetlosti od njenog izvora. Enterijer u kojem su dve žene je sjajno osvetljen, a prostor ispred njega je tamniji. Hladna, jasna svetlost koja prodire sa leve strane je jedini aktivan elemenat koji čini neobičnim sve predmete na koje pada. Svežina žute i plave boje, kao i njihove suptilne nijanse su važne u kompoziciji slike. Zlatna boja se nalazi na haljini mlade žene, na vrhu kamina i predmetima u enterijeru, a plava na haljini služavke, ramovima za slike, podu i predmetima u enterijeru.

Na slici Pismo Jan Vermer je naslikao svakodnevni svet koji sija svežinom dragog kamena. Smatra se da nijedan slikar posle Jana van Ajka nije video tako intenzivno kao Jan Vermer. Vermer opaža stvarnost kao mozaik obojenih površina, ili možda još tačnije, na svojim slikama stvarnost prevodi na mozaik.

Pročitano 3932 puta Poslednji put izmenjeno Sreda, 22 Maj 2019 11:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Jan Vermer - Pismo