Artnit

Sreda, 07 Novembar 2012 20:21

Dijego Velaskez - Predaja Brede Istaknut

Predaja Brede ili Koplja slika, Dijega Velaskeza nastala je između 1634. i 1635. godine i predstavlja predaju holandskog grada Brede španskim snagama 2. juna 1625. godine. Predaja ključeva grada koja je prikazana na slici odigrala se tri dana kasnije. Danas se ovo ulje na platnu nalazi u muzeju Prado u Madridu.

Po nalogu kralja Filipa Dijego Velaskez slika Predaju Brede u slavu pobede iz 1625. godine, kada se posle dugotrajne opsade ovaj holandski grad, koji se junački branio, predao Špancima. Međutim, Velaskez ne slavi špansku pobedu. On je naslikao momenat u kome holandski vojskovođa Justin Od Nasava protestant, kreće da klekne kako bi predao ključeve grada, ali ga vojskovođa katoličke Španije Spinola, zaustavlja položivši mu ruku na rame. Izvanredno toplo i humano osećanje izraženo je u gestu Spinole, predstavljenog sa šeširom u ruci i sa desnicom na ramenu. Oko vojskovođa grupisani su njihovi vojnici, naslikani sa svim tipskim odlikama, u kostimu i fizionomijama. U stvari to su dve grupe portreta, među kojima se na strani Španaca vidi i lik samog umetnika. Holandski vojnici su u manjem broju i nešto pohabaniji i neorganizovaniji sa kratkim kopljima, zamišljeni nad svojom sudbinom. Koplja iza vojnika formiraju savršenu rešetku i donekle sakrivaju pejzaž i ističu vojničku disciplinu. U pozadini je pejzaž ravnice, ratište sa zapaljenim zaseocima oko Brede.

U kompozicijskom pogledu, po veštini organizovanja slike tj. elemenata koji joj daju čisto plastični (likovni) život, ova kompozicija spada u najbolje stvari koje postoje u slikarstvu Varietet i ravnoteža postignuti igrom masa i detalja su jedinstveni. Efekat igre čisto geometrijskih formi toliko je snažan da je po siluetama kopalja, slika dobila svoj popularni naziv: Las Lanzas (koplja).

Slika Predaja Brede, visoka 3,07 metara, široka 3,69 metara, jedna je od najvećih i svakako najkompleksnijih Velaskezovih slika, osim eventualno Menina. Zato je i zapanjujuća činjenica da ju je Velaskez slikao direktno na platnu, koristeći samo nekoliko pripremnih crteža za pojedinačne figure ili grupe ljudi.

Pročitano 8177 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 21 Januar 2013 00:04

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dijego Velaskez - Predaja Brede