Artnit

Subota, 13 Juli 2013 20:20

Edgar Dega - Čaša apsinta Istaknut

Edgar Dega je na slici Čaša apsinta iz 1876. godine prikazao uobičajeni prizor iz boemskog života Pariza krajem XIX veka. Njegovo duboko osećanje ljudskog karaktera daje težinu, čak i na slučajni prizor kakav se vidi na ovoj slici. Neki od prvih naziva slike bili su: Skica francuskog kafea, ili Figure u kafeu, ali Dega je 1893. godine promenio naziv u Apsint, ime po kojem je i danas poznata. Slika se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Slika Čaša apsinta prikazuje čoveka i ženu koji sede u pariskom kafeu Nova Atina. Žena je spustila pogled i gleda u prazno, a čaša sa zelenkastom tečnošću, apsintom stoji ispred nje. Ona naizgled nije svesna prisustva razbarušenog čoveka koji sedi pored nje. Čovek je spustio lakat na sto, puši lulu, i teško da primećuje nekog osim čaše pića na stolu. Dve osobe na slici su zapravo Degaovi prijatelji. Žena na slici je glumica Elen Andre koja je pozirala mnogim impresionističkim slikarima, iako sama nije cenila impresionizam, a čovek Marselen Debuten slikar, grafičar i boem.

Slika prikazuje jedan aspekt tamne strane pariskog života toga doba, sve veću socijalnu izolovanost i otuđenost ljudi. Alkoholizam je tada, kao i sada, bio društvena kuga i naročito se odnosio na radničku klasu, ali je harao popularnim mestima i u pariskom dobrostojećem staležu, kao i u umetničkom svetu. Piće apsint je smatrano posebno štetnim zato što je proizvodilo negativne efekte na ljudski nervni sistem. Proizvodnja i prodaja ovog pića u Francuskoj je zabranjena 1914. godine.

Kompozicija slike je smelo proračunata i izdvaja Edgara Dega od impresionista. Apsint je pojačavao atmosferu tuge i beznađa koju odražava i ova slika. Mada na prvi pogled slika izgleda nenameštena, kao trenutni snimak, ali što se duže posmatra, to se više zapaža da je sve naslikano tako da se tačno uklopi. Poruka slike je naglašena svakim elementom likovne kompozicije. Dega inovativno koristi perspektivu. Raspoređivanjem figura koje je asimetrično uokvirio želeo je da naglasi njihovu izolovanost. Usamljenost je naglašena scenom u kojoj su ljudi prikazani u centru i desno na slici, dok su u levom prvom planu jedino prazni stolovi i neiskorišćene novine. Tako i unakrsno postavljeni prazni stolovi između posmatrača i para pojačavaju njihovu utonulost u usamljenost.

Slika Čaša apsinta je izazvala brojne kontraverze kada je prikazana na Trećoj izložbi impresionista 1877. godine. Kritičari su je opisivali kao ružnu i odvratnu. Pablo Pikaso je međutim, slici dao svojevrsno priznanje 1901. godine, naslikavši Ispijače apsinta.

Pročitano 8342 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 10 Maj 2019 10:48

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Edgar Dega - Čaša apsinta