Artnit

Nedelja, 30 Juni 2013 20:29

Pol Kle - Klovn Istaknut

Fantazija je jedna od glavnih odlika slika i crteža nemačko-švajcarskog slikara, Pola Klea. Njegova dela su likovne bajke, kako za decu tako i za odrasle. Na njima su često ličnosti koje su povezane sa cirkusom - akrobate, žongleri, životinje, klovnovi, lakrdijaši. Poznata je njegova slika Klovn iz 1929. godine koja ima zanimljivu bajkovitu formu. Slika se danas nalazi u kolekciji Bridgeman Art Library.

Slika Klovn je sazdana od apstraktnih elemenata. Pol Kle svojim originalnim stilom slikarsku transpoziciju viđenog prenosi u svet irealnog. Na njoj prikazuje dvojstvo ličnosti koje se otkriva kroz masku i glumca. Dvosmislenost ovog dvojstva je duhovito izrazio, tako što je ružičasti profil naslikao na mrkom licu, i posmatrač klovna istovremeno vidi i spreda i iz profila. Psihološka nestabilnost ličnosti je naglašena zelenom zašiljenom kapom i zelenom loptom na ramenu. Kapa više lebdi nego što stoji na vrhu čela, lopta je možda i oko sa ružičastog profila klovna. Na slici se ističu nijanse crvene boje koje naglašavaju lik klovna u centru kompozicije.

Slika Klovn pokazuje sposobnost Pola Klea da minimalnim sredstvima kolažnog kubizma izrazi neobične ideje i iskustva iz sveta fantazije. Iako govori posebnim i sasvim ličnim umetničkim jezikom ova slika izražava istinu i lepotu sakrivenu ispod njene površine.

Pročitano 4009 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 16 Maj 2019 11:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Kle - Klovn