Artnit

Sreda, 19 Juni 2013 21:57

Andrea del Kastanjo - David sa glavom Golijata Istaknut

Između 1450. i 1457. godine italijanski renesansni slikar, Andrea del Kastanjo je naslikao na kožnom štitu svog znamenitog Davida sa glavom Golijata. Štit je bio namenjen za ukras, a ne za zaštitu - i njegov vlasnik je verovatno želeo da pokaže neku analogiju između sebe i biblijskog heroja. Danas se ovo delo nalazi u Nacionalnoj galeriji umetnosti u Vašingtonu.

Slike mladog Davida, koji je prevazišao nepremostive prepreke da bi ubio Golijata, bile su veoma popularne u XV veku u Firenci, gradu sa najmanje vlasti u Italiji. Grad je video pretnje Golijata, kao što su papa, vojvoda od Milana, kralj Napulja i dužd Venecije.

Na kožnom štitu Andrea del Kastanjo je naslikao izuzetno retku scenu, jer je većina paradnih štitova u to doba bila dekorisana sa malim jednostavnim grbovima. Kao i mnogi umetnici rane renesanse, on je istovremeno prikazao akciju i njen ishod. David је prikazan kako se priprema, pošto je već izabrao gladak kamen sa rečne obale za svoju praćku. Ishod akcije se pojavljuje na dnu štita, odsečena glava Golijata, sa kamenom ugrađenim u čelo, leži ispred Davidovih nogu, kao upozorenje svakom potencijalnom neprijatelju Firence.

David na štitu više liči na reljef, nego na slobodnu figuru budući da je oblik odredio njegove konture. Čvrsta masa i nepomičnost Davida kao kod statue, ustupili su mesto gracioznom pokretu, koji je izražen, kako stavom, tako i kosom i draperijom koje je uskovitlao vetar. Njegov energičan stav je zasnovan verovatno na drevnoj statui, i stvara jasnu čitljivu konturu. David je okružen svetlošću i senkom što daje ubedljivo obličje tela u akciji. Kastanjo je pokazao svoje znanje nove nauke anatomije, artikulacijom mišića i vena na rukama i nogama.

David sa glavom Golijata je jedinstveno delo u renesansi. To je jedini primer sačuvanog slikanog štita koji se može pripisati istaknutom slikaru, i dekorisan je sa narativnom scenom umesto tipičnog grba.

Pročitano 2934 puta Poslednji put izmenjeno Četvrtak, 02 Maj 2019 10:31

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Andrea del Kastanjo - David sa glavom Golijata