Artnit

Subota, 08 Juni 2013 19:46

Frans Hals - Vesela pijanica Istaknut

Frans Hals holandski barokni slikar, uz Rembranta i Vermera, najveći slikar takozvanog holandskog zlatnog doba slikarstva, bio je i veliki slikar portreta iz Harlema. Poznat je njegov portret Vesela pijanica, koji je verovatno naslikao 1627. godine. Slika se danas nalazi u Rijksmuseumu u Amsterdamu.

Na slici Vesela pijanica se vidi zreli stil Fransa Halsa. Njegov stil je kombinacija snage i širine Rubensa, sa usredsređenošću u "dramatičnom trenutku" koja je, mora biti, preko Utrehtske škole slikarstva izvedena od Karavađa.

Frans Hals na slici, kao i na drugim slikama iz tog perioda, radi brzim potezima četkice, od kojih se svaka tako jasno vidi kao poseban entitet da bi se gotovo moglo izbrojati koliko svega ima "poteza". Tom otvorenom, trenutnom tehnikom, završena slika dobija neposrednost skice. Međutim, Frans Hals je provodio sate, ne minute, nad svojim platnom u prirodnoj veličini, sačuvavši iluziju da ih je načinio za tren oka.

Na slici Vesela pijanica prikazan je čovek koji izgleda kao da podiže čašu onima koji su ga videli. Lice nije prikazano idealizovano, kao što su to mnogi slikari pre njega činili. Odeća i detalji, posebno delikatna čipka i kaiš su bogato koloristički tretirani. Hals je veoma izražajno naslikao emocije, izraz lica i životnu radost. Sve je ovde izraz potpune spontanosti: žmirave oči i poluotvorena usta, podignuta ruka, čaša sa vinom. Čini se kao da čovek živi i diše, i skoro kumunicira sa svojim posmatračima.

Decenijama posle smrti Frans Hals nije bio mnogo cenjen, što je dovelo do nestanka mnogih njegovih slika. Slika Vesela pijanica je jedna od onih koje su "preživele" pad interesovanja za njegova dela. Ona i danas pleni živošću boja i izražajnom snagom fizionomije prikazanog lika.

Pročitano 5881 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 03 Maj 2019 11:17

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frans Hals - Vesela pijanica