Artnit

Utorak, 27 Juni 2023 20:02

Fransoa Buše - Trijumf Venere Istaknut

Remek-delo u rokoko stilu Trijumf Venere iz 1740. godine smatra se jednom od najvažnijih slika Fransoa Bušea. Po temi je bliska slici Rađanje Venere koju je izlagao na Pariskom salonu iste godine, dok je po kompoziciji slična nizu od četiri slike koje je naslikao u svojim poslednjim godinama života. Na ovoj slici prikazao je mit o rađanju boginje lepote Venere. Slika se danas nalazi u Nacionalnom muzeju u Stokholmu.

U centru slike je boginja Venera koja je izašla iz mora i sedi na morskoj školjci prekrivenoj plavim i žutim tkaninama. Iznad nje lebde krilati kupidoni. Nagi tritoni, najade, kupidoni stvaraju u vodi splet tela između kojih se ističu nestvarne ribe nalik na delfine i golubice. Iznad ostrva ljubavi Kitera nadvija se olujni oblak. Hladna svetloplava i ružičasta šema boja, senzualnost i vrtložni pokreti koji se javljaju u lebdećem komadu tkanine i zbrci tela, riba, golubica, tkanina i vode tipični su za rokoko stil.

Slika Trijumf Venere je arhetip rokoko stila, od mitološke teme koja je razigrano prožeta erotizmom, do hladne palete, dinamične, piramidalne kompozicije i niza isprepletanih arabeski. Ona je proslava ljubavi i požude, senzualna koža figura prikazanih u modulacijama krem i ružičaste boje. Ova slika će za slikare postati primer figurativne upotrebe ekspresije idealizovanih aktova u prirodi. Istoričari umetnosti su primetili kompozicionu sličnost između Bušeove slike i verzije slike Velike kupačice Pola Sezana. Sezanova dvostruka piramidalna kompozicija i upotreba zelenkasto-plavih odjeka odražavaju Bušeovu sliku, dok oštra, apstraktna tela Sezana čvrsto lociraju kasniju sliku u istoriju apstrakcije i ranog kubizma.

Pročitano 914 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 08 Juli 2023 16:09

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fransoa Buše - Trijumf Venere