Artnit

Nedelja, 18 Juni 2023 11:50

Žan Onore Fragonar - Kupačice Istaknut

Na slikama Žana Onorea Fragonara dominiraju galantno-erotski motivi koji su dobro predstavljeni na slici Kupačice, koju je završio 1761-1765. godine. Ova slika prikazuje scenu kupanja koja se pojavljuje na slikama mnogih poznatih slikara XVIII veka. Fragonar je prestao da izlaže svoje slike 1767. godine i fokusirao se na rad za privatne klijente, a ova slika je među poslednjima koje se prikazuju u akademskoj postavci. Danas se slika nalazi u muzeju Luvr u Parizu.

Na slici Kupačice dominira grupa nagih žena koje su uokvirene zelenim i žutim lišćem i belim oblacima na plavom nebu. One se kupaju u potoku sa talasima bele vode koji se razlikuju u donjem levom uglu, ali stvaraju nejasnu granicu između tela žena i lišća prema centru slike. Njihove figure su prikazane u različitim pozama. Neke se pojavljuju u mirovanju u talasima, dok se druge okreću prema figuri u sredini slike koja podiže ruke i izgleda kao da skače iznad vode dok joj ružičasta tkanina pada iz desne ruke. Zraci sunca padaju na njih i prelivaju pozadinu u zlatnu boju. Crna, skoro noćna svetlost i sedefno-bele nijanse odaju utisak dana koji još nije završen. Dinamičnost se vidi u svakom pokretu - masivno drveće nagnuto pod vetrom, polegla trava, leteći materijali koji izgledaju kao kupaće haljine, a oblaci nagomilani u tesnoj gomili ukazuju na pojavu lošeg vremena.

Slika Kupačice prikazuje lakoću i u temi i u paleti Žana Onorea Fragonara. Boje u svojoj nežnosti odgovaraju njihovoj temi prožimajući žene nevinošću koja povećava njihovu privlačnost. Potezi četkice su široki i slobodni i stvaraju osećajnost, telesnost i fluidnost koja doprinosi živosti slike.

Pročitano 903 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žan Onore Fragonar - Kupačice