Artnit

Nedelja, 11 Decembar 2022 12:20

Dejvid Hokni - Suncobran na plaži Istaknut

Rad engleskog slikara, crtača, grafičara, scenskog dizajnera i fotografa Dejvida Hoknija je često autobiografski, bavi se potrebom, odbacivanjem i intimnošću dok prikazuje svoje prijatelje i ljubavi. Poznata slika sa ovom temom je Suncobran na plaži iz 1971. godine. Slika je zasnovana na fotografiji koju je Hokni snimio na odmoru u gradu Sen Maksimu na francuskoj rivijeri. Zasićena je prelepom svetlošću Azurne obale koja je inspirisala umetnike kao što su Pikaso, Matis, Šagal i Sezan. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Suncobran na plaži koju je Dejvid Hokni naslikao na Azurnoj obali odiše čistim letnjim blaženstvom. Na njoj je prikazan suncobran, stalni simbol mediteranskih plaža koji pruža hlad turistima. Izolovan, uspravan ali zatvoren suncobran sa prugama različitih svetlih boja baca dugu plavu senku preko ogromnog prostranstva zlatne plaže. Sam suncobran izgleda oronulo, ali ga povetarac lagano hvata i svetli kao svetionik. Sjajni pojas plavog mora dopunjuje talasasti pesak, hvatajući užareni kvalitet mediteranske sunčeve svetlosti. Sa izazovnim izvorom svetlosti u sredini slike tamna i naglašena senka suncobrana preko talasa peska odražava Hoknijevu duboku osetljivost na površinu na poznatim slikama bazena.

Sliku Suncobran na plaži karakteriše vizuelni sjaj iza koga kao da izvire duboka emotivna dirljivost. Žive boje i bogate taktilne površine slave blaženstvo koje je Dejvid Hokni pronašao u medijumu dok se prilagođavao vremenu velike usamljenosti. Usamljeni suncobran i njegova senka govore o odsustvu. Ali, Hokni ističe suncobran snažnim, gotovo personifikovanim prisustvom i afirmiše život koji traje u lepoti. Osim narativne rezonancije svoje teme, slika Suncobran na plaži je briljantan prikaz Hoknijeve čiste radosti u slikanju. Hokni se ne zadržava samo na svojoj usamljenosti, već i virtuozno istražuje teksture i iluzionističke površine na slici.

Pročitano 1395 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Dejvid Hokni - Suncobran na plaži