Artnit

Četvrtak, 04 Mart 2021 11:37

Pol Sezan - Mrtva priroda sa gipsanim Kupidonom Istaknut

Pol Sezan je završio sliku Mrtva priroda sa gipsanim Kupidonom 1894. godine. Ona je jedna od njegovih poslednjih slika i jedna od najneobičnijih i najtajanstvenijih. Iz nepoznatih razloga naslikana je na papiru prekrivenom svetlom krem podlogom, a kasnije postavljena na ploču. Na ovu sliku se često gleda kao na jednu od najradikalnijih i najuticajnih dela Pola Sezana zbog apstraktnih tendencija koje su najavljivale dolazak kubističkog pokreta. Danas se ova slika nalazi u galeriji Kortland u Londonu.

U središtu slike Mrtva priroda sa gipsanim Kupidonom je barokni Kupidon, čiji gipsani kalup još i danas postoji u Sezanovom ateljeu. Položaj Kupidona je u suprotnosti sa predmetima postavljenim iza njega. Dok je posuda sa voćem u prvom planu na istoj ravni kao i Kupidon, slika iza njega pokazuje dalje od njega. Perspektiva slike je iskrivljena i čini se da je nagnuta slika u pozadini bliža podu nego stolu. Izgleda kao da su dve posude sa voćem sa desne strane slike postavljene jedna pored druge. Viša posuda je prekrivena plavim krpama.

Mrtva priroda sa gipsanim Kupidonom je osvetljena sa desne strane, što se vidi iz senki desne noge Kupidona i hrane. Međutim, apstraktni elementi slike su iskrivili položaj senki. Na primer, senčenje Kupidonove ruke pada u drugom smeru od ostatka slike. Pol Sezan je koristio čvrste poteze četkice koji su ostavili očigledan trag na slici i naglasio oblik, a ne boju. Kupidon oživljava u kontrastima zaobljenih formi (Kupidon, jabuke i glavice luka) i pravih linija (kao što su slikarska platna i ivice stola). U iste svrhe Sezan koristi kontrast između bledih i jakih boja.

Na slici Mrtva priroda sa gipsanim Kupidonom je vidljiv kontrast između Kupidona koji je stajao u središtu slike i misterioznog izbora namirnica koje je Pol Sezan odabrao da naslika. Jabuke je često slikao uz mistične figure. Međutim, ono što izgleda kao luk je neobičan izbor. Tako se ton slike smenjuje između mističnog i uobičajenog.

Pročitano 1798 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pol Sezan - Mrtva priroda sa gipsanim Kupidonom