Artnit

Nedelja, 21 Februar 2021 11:21

Mihail Larionov - Bagremi u proleće Istaknut

Za ruskog avangardnog slikara Mihaila Larionova beli bagremi koji su svojom slatkom aromom ispunjavali vrtove i bulevare njegovog rodnog grada bili su drvo njegovog detinjstva zajedno sa stablima marelica. Sliku Bagremi u proleće naslikao je 1904. godine dok je još bio student Moskovskog fakulteta za slikarstvo, skulpturu i arhitekturu tokom svog "impresionističkog" perioda. Ova slika i druge iz tog perioda donele su mu ime "najfiniji ruski impresionista". Danas se slika nalazi u Državnom ruskom muzeju u Sankt Peterburgu.

Pod uticajem Vinsenta van Goga, Kloda Monea, Eduara Vijara i Pjera Bonara, Mihail Larionov je bio pažljiv posmatrač i često je slikao napolju - en plein air. Iako se 1891. godine preselio u Moskvu da bi pohađao školu, često se vraćao u Tiraspol, gde je mogao da slika u bašti kuće svojih baka i deka koristeći stara drvena vrata kao štafelaj. Slika Bagremi u proleće bila je jedna od niza sličnih slika naslikanih na ovaj način. Inspirisao ju je ruski postimpresionista, izdavač, restaurator i istoričar umetnosti Igor Grabar. Neobično gledište i upotreba grana čine skeletnu strukturu unutar koje se mogu videti isprepleteni efekti lišća i neba koji podsećaju na Grabarovu sliku Februarsko plavetnilo.

Slika Bagremi u proleće prikazuje grupu drveća bagrema izolovanih nasuprot jarkoplavom nebu i vazdušastim belim oblacima. Gledajući prema gore, stabla tamnozelenih drveća se uzdižu ispunjavajući sliku svojim granama. Nebo je išarano pegastim azurnim i bojama različka kako bi nagovestilo vedar i svež dan, dok mali oblaci lagano prolaze.

Pročitano 1370 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Mihail Larionov - Bagremi u proleće