Artnit

Četvrtak, 18 Februar 2021 11:43

Oskar Kokoška - Venecija, sliv Svetog Marka Istaknut

U leto 1948. godine austrijski ekspresionistički slikar češkog porekla Oskar Kokoška je sa suprugom putovao u Veneciju uoči Venecijanskog bijenala, gde je predstavljao Austriju sa nekoliko svojih slika. Iz svoje hotelske sobe dovršio je sliku Venecija, sliv Svetog Marka poznatu i po nazivu Venecija, Dogana. Ova slika je veličanstveni prikaz Venecije i jedan od samo dva poznata panoramska pogleda na grad koji je izveo tokom svoje umetničke karijere. Danas se slika nalazi u privatnoj kolekciji.

U središtu kompozicije slike Venecija, sliv Svetog Marka je velika crkva San Đorđo Mađore i desno Punta dela Dogana, stara carinarnica koja je danas muzej. Čamci i mali brodovi plove na kanalu. Boja i dalje deluje opisno, iako je rastegnuta i zasićena kako bi poboljšala osvetljenost gradskog pejzaža. Nijanse bele, žute, plave i crvene boje podeljene su na slici kako bi stvorile veliki spektakl svetlosti.

Na slici Venecija, sliv Svetog Marka se vidi kako Oskar Kokoška sledi dugu tradiciju evropskog pejzažnog slikarstva, vraćajući se do Kanaleta koji je Veneciju slikao maestralno i impresionista i postimpresionista, poput Kloda Monea i Pola Sinjaka. On zadržava svoju jarku boju i kratke, energične poteze četkice na ovoj slici, ali i uživa u mediteranskom svetlu koje kao da igra preko vode i blistavih zgrada.

Pročitano 1533 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Oskar Kokoška - Venecija, sliv Svetog Marka