Artnit

Utorak, 05 Januar 2021 11:52

Kazimir Maljevič - Žetelac Istaknut

Kazimir Maljević na slikama koje se obično pripisuju njegovoj prvoj seljačkoj seriji, poput slika Žetelac, Stolar, Čišćenje raži, pokušava da bez ulepšavanja prenese uobičajeni život na selu, teret rada na polju koji je predstavljen masivnim figurama sastavljenim iz različitih geometrijskih oblika. Na slici Žetelac iz 1912-1913. godine istraživao je ljudsku figuru kroz slikoviti rečnik koji podseća na rad francuskog kubiste Fernana Ležea, a ravna i živahna paleta slike potiče od postimpresionizma i kasnijih modernista. Danas se ova slika nalazi u Muzeju lepih umetnosti u Nižnjem Novgorodu.

Kazimir Maljevič je naslikao sliku Žetelac u novom neobičnom stilu, ali detalji nacrta crteža omogućavaju da se slika shvati kao portret, iako čudan, izveden na originalan način. Svaki predmet, uključujući i prirodu prikazan je u jasnim geometrijskim linijama i nijedna crtica ne odstupa od dizajna u novom stilu.

Na slici Žetelac je prikazan čovek koji drži srp u ruci, ide pravo prema posmatraču, noga otvorena u koraku stopala je jasno vidljiva. On izgleda kao konstrukcija sastavljena od geometrijskih figura. Telo i odeća žeteoca su izvedeni u konusnoj i cilindričnoj formi koju je usvojio Kazimir Maljevič iz kubističke škole. Noge žeteoca su konstrukcije u obliku konusa: gornji konusi usmereni su na donje delove, prikazana su mu bosa stopala. Žućkasta košulja (pravougaonici, zaobljeni trouglovi, trapez) daje metalni sjaj. Lice je ovalno, podeljeno na pola, sa sivkastom bojom koja naglašava "bradu". Crte lica nisu detaljno naslikane, kao i ruke i noge. Polje u crvenoj boji podeljeno na linije je geometrijski jasno.

Pročitano 1881 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Kazimir Maljevič - Žetelac