Artnit

Nedelja, 27 Decembar 2020 11:14

Remedios Varo - Alegorija zime Istaknut

Španska nadrealistička slikarka Remedios Varo se 1937. godine preselila u Pariz, gde je bila uključena u aktivnosti i izložbe nadrealista do početka Drugog svetskog rata. Kao i ostali članovi ove grupe, ona je emigrirala i otišla u Meksiko 1941. godine. Tokom meksičkog perioda ona pronalazi novu dimenziju nadrealizma u tumačenju stvarnosti podeljene u različite verzije, u spoju fikcije, sna i predosećanja. Slika Alegorija zime iz 1948. godine iz ovog perioda danas se nalazi u Nacionalnom muzeju i umetničkom centru kraljice Sofije u Madridu.

Slika Alegorija zime uključuje rad Remedios Varo kao naučnice sa njenom upotrebom simboličkog, često kontradiktornog jezika snova nadahnutog nadrealizmom. Ona koristi nadrealističke tehnike koje istražuju analizu veza između podsvesti i stvarnog.

Na slici Alegorija zime, zima se čini pretećom i zaleđenom držeći u zatočeništvu obećanje novog rasta usred isušenog pustinjskog pejzaža. Skeletni ostaci kaktusne organske materije dominiraju kompozicijom, a bodljikave stabljike, masa pahuljica i prigušeno sivo nebo pojačavaju osećaj beživotnosti. Bele oznake slične mreži sugerišu mrežu čaura koje sadrže žive biljke, ptice i insekte.

Pročitano 929 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Remedios Varo - Alegorija zime