Artnit

Petak, 16 Oktobar 2020 10:50

Džon Everet Mile - Hladni oktobar Istaknut

Iako je engleski slikar i ilustrator Džon Everet Mile posetio Škotsku pre svega da bi se odmorio od ograničenja ateljea, od 1868. godine počeo je da slika dramatične krajolike koje je dobro poznavao, od penjanja po brdima do koračanja jelena ili gacanja riba u rekama. 1870. godine završio je sliku Hladni oktobar, koja označava njegov povratak žanru pejzaža i istovremeno postavlja nove standarde u pejzažnom slikarstvu prikazima dramatičnog vremena i melanholičnog raspoloženja. Ova slika se danas nalazi u kolekciji Lord Lojd Veber.

Slika Hladni oktobar prikazuje mračni krajolik oko škotskog sela Seggieden, u blizini železničke pruge od Perta do Dandija i porodične kuće Mileove supruge Efi Grej u Pertu. Mile je prvi put primetio prizor kada je prolazio vozom i vratio se da ga slika. Kao što naziv slike označava, on je to područje naslikao u oktobru.

Slika Hladni oktobar je naslikana napolju. U desnom prednjem planu slike dominira duga trava sa krajolikom koji se pruža levo pored obale reke sa vrbama i trskom oduvanom vetrom do dalekog brda. Svež jesenji povetarac hvata lelujajuća stabla smeštena desno od reke koja se naginju, dok jato ptica kruži iznad sivog neba ispunjenog oblacima. Prizorom dominiraju prigušene zelene, žute i braon jesenje boje, pod mračnim sivim nebom.

Pročitano 2047 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džon Everet Mile - Hladni oktobar