Artnit

Nedelja, 11 Oktobar 2020 10:22

Aleks Kac - Ada u vodi Istaknut

Pored slikanja, američki figurativni umetnik Aleks Kac je rano eksperimentisao sa kolažom, a 1960-ih godina počeo je da pravi samostojeće figure za izrezivanje. Kolaži poput Ada u vodi iz 1958. godine se poigravaju odnosom između figure i pozadine ili okolnog prostora. Danas se ovaj kolaž nalazi u Vitni muzeju američke umetnosti u Njujorku.

Slika Ada u vodi naglašava jednostavan oblik preko slikarskog znaka u relativno oskudnim sredstvima. Umesto da koristi razne pronađene materijale kao što je to bilo rađeno u velikom broju modernističkih kolaža, Aleks Kac je ovaj kolaž stvorio pažljivo ručno obojenim papirima koji su isečeni u određene oblike, što nagoveštava suprotstavljanje ravnih polja boja u njegovim kasnijim radovima. Naglašene su svetle, jednolike ravni, sastavljene da čine lice i telo, sa taman toliko dubine da nastave iluziju.

Na slici Ada u vodi prikazana je supruga Aleksa Kaca, Ada sa istaknutim osmehom naglašenim crvenim usnama u teget sakou, sa podignutom ružičastom suknjom koja stoji u vodi. Ona pozira kao na fotografskom pejzažnom širokom uglu, formatu koji je Kac često primenjivao u zreloj fazi stvaralaštva. Pejzaž koji je okružuje je gotovo apstrakcija. Nebo je ravno, dok se u pozadini vide braon delovi nalik na brda.

Pročitano 1619 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Aleks Kac - Ada u vodi