Artnit

Utorak, 21 Juli 2020 10:14

Ričard Avedon - Veruška, haljina Bila Blasa, Njujork Istaknut

Američki modni i portretni fotograf Ričard Avedon se posebno istakao u "hvatanju" pokreta na modnim fotografijama i fotografijama pozorišta i plesa. Njegov minimalistički stil dozvolio je modelima da se slobodno kreću, što je omogućilo spontanost i intimnost. Na fotografiji Veruška, haljina Bila Blasa, Njujork iz 1967. godine koja se danas nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku, prikazuje nemačku manekenku Verušku fon Lendorf u pokretu.

Kada je Ričard Avedon fotografisao modele poput Veruške fon Lendorf često se kretao zajedno sa njima, njegova kamera je bila podignuta, zatvarač se stalno otvarao i zatvarao. Veruška, koju je Avedon nazvao "najlepšom ženom na svetu", bila je bliska saradnica u njegovom razvoju nove estetike.

Na fotografiji Veruška, haljina Bila Blasa, Njujork prikazana je Veruška fon Lendorf koja stoji poput balerine, dok fluidno kretanje njene haljine koja se talasa neskromno visoko stvara organski, loptasti oblik preko njenog vitkog tela. Efekat njenog brzog, spontanog pokreta je divergentna lepeza oblika i linija koji nude oštre razlike u odnosu na tipičnu, statičnu eleganciju 1950-ih godina. Pored uvođenja pokreta u prethodno statične modne fotografije, Ričard Avedon je uveo i spontanost koja ponekad može stvoriti izuzetno nespretne rezultate. Na ovoj fotografiji Veruškino lice se jedva vidi, izobličeno je i izduženo zahvaljujući ekstremnom uglu snimka, tako da mladalački model više izgleda neurednije nego graciozno, čak i nalik na pticu.

Pročitano 622 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ričard Avedon - Veruška, haljina Bila Blasa, Njujork