Artnit

Nedelja, 10 Maj 2020 10:49

Huan Gris - Žena sa korpom Istaknut

Španski slikar i vajar Huan Gris je bio tesno povezan sa inovativnim umetničkim pravcem kubizmom. Sliku Žena sa korpom u kubističkom stilu naslikao je 1927. godine. Stil kose, lice i odeća žene podsećaju na grčke i rimske prikaze žena i ilustruje obnovljeno interesovanje za klasicizam i tradicionalno predstavljanje forme među evropskim slikarima posle Prvog svetskog rata, a korpa koju drži, elemenat mrtve prirode, podseća na ranije slike Huana Grisa. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Žena sa korpom prikazuje ženu koja drži pletenu korpu sa voćem i listovima ispred ovalnog prozora ili ogledala. Žena je naslikana slobodno i nedefinisano. Ona je generalizovan uopšten tip a ne pojedinac, možda boginja žetve ili umetnikova muza. Crte njenog tela nisu čvrste i definitivne, a boje tela se spajaju sa okolinom pozadine. Lice je generičko i jednostavno, pokazuje odlučnost i hrabrost u svojoj emociji. Međutim, postoji kontrast sa antifeminizmom slike, što se vidi u lepršavoj haljini koja krasi njeno telo. Na ovoj slici je skrivena poruka manje očigledna, a opet još snažnija: oval iza figure (bilo kroz prozor ili ogledalo) je mračan, što sugeriše približavanje smrti.

Kompozicija slike Žena sa korpom se sastoji od nešto više od pola desetine velikih, ravnih oblika boje konfigurisanih kao žena obučena u tuniku koja drži korpu. Dijagonalna osa od donje leve do gornje desne strane deli oblike i linije na reflektirajuću simetriju. Bela tunika u kombinaciji sa zelenim lišćem i crvenim plodovima voća formira simetričan oblik strelice koji je proporcionalno stisnut/ispružen u skladu sa različitim dužinama horizontalne i vertikalne dimenzije slike. Ton i oblici u zemljanim bojama sa leve strane ose simetrično se podudaraju sa braon oblikom mrlje i korpom sa desne strane ose, ali opet proporcionalno nižim u vodoravnoj dimenziji, nego u dužoj vertikalnoj dimenziji. Ovo je simetrija koja je istovremeno geometrijski precizna i prirodno reaguje na poseban oblik prostora kompozicije. Ovde je relativno malo ravnih linija, koje se uglavnom nalaze na korpi i u njenoj blizini.

Pročitano 2929 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Huan Gris - Žena sa korpom