Artnit

Utorak, 05 Maj 2020 10:21

Helen Levit - Deca sa mehurićima od sapunice, Njujork Istaknut

Američka fotografkinja Helen Levit je bila posebno čuvena po uličnoj fotografiji u Njujorku, a nazivana je "najslavnijom i najmanje poznatom fotografkinjom svog vremena". Na fotografiji Deca sa mehurićima od sapunice, Njujork koju je snimila 1945. godine prikazana je jedna od njenih najčešćih tema - predstavljanje pronicljivog portreta gesta. Danas se ova fotografija nalazi u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.

Na fotografiji Deca sa mehurićima od sapunice, Njujork prikazane su četiri devojčice koje hodaju gradskim trotoarom, okreću se da bi pogledale mehuriće od sapunice koji lebde nad ulicom. S druge strane ulice, kameni zid širi se u daljinu gde su vidljive maglovite gradske zgrade. Razdvajanje između mašte i stvarnosti utelovljeno je ivicom trotoara, koji kao komad dijagonalne linije prolazi kroz kompoziciju, deleći svet koji su zauzele devojčice i svet mašte koji je izazvan nežnim lebdećim mehurićima koji su privukli njihovu pažnju.

Fotografija Deca sa mehurićima od sapunice, Njujork prenosi čuđenje i radoznalost detinjstva. Ona istovremeno postavlja zagonetku izvora mehurića, pretvarajući ovu živahnu gradsku ulicu u čarobno gradsko igralište. Pošto mehurići od sapunice nemaju odrediv izvor, oni su tajanstveni, a njihova svetla krhkost je naglašena na tamnom kamenu zida koji izražava prolaznu prirodu trenutka i samog detinjstva. Pohabana površina ulice, veoma iznošena obuća i odeća dece ukazuje na siromaštvo radničke klase, a ulica koja se širi u daljinu sugeriše praznu budućnost koja sledi.

Pročitano 2425 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Helen Levit - Deca sa mehurićima od sapunice, Njujork