Artnit

Utorak, 24 Mart 2020 11:24

Frederik Evans - Ilustrator Obri Birdsli Istaknut

Engleski fotograf Frederik Evans je bio bibliotekar u Londonu kada je počeo da fotografiše školjke kroz mikroskop, očaran dekorativnim efektom koje su one stvarale. Najpoznatiji je po fotografijama engleskih i francuskih srednjovekovnih katedrala prožetih suptilnošću platinastih pozitiva. Muzej Orsej u Parizu poseduje dva njegova portreta engleskog crtača i ilustratora Obrija Birdslija koji datiraju iz 1895. godine, tri godine pre Birdslove smrti od tuberkuloze u 25. godini.

Frederik Evans prikazuje Obrija Birdslija u platinastom pozitivu u profilu. On je odeven u elegantno odelo. Na njegovom licu se ističe orlovski nos. Dugi i tanki prsti su prislonjeni na lice. Poluzatvorene oči odražavaju da je umetnik izgubljen u razmišljanju u svom imaginarnom svetu.

Verovatno je Frederik Evans fotografisao dva portreta Obrija Birdslija u vreme kada je izazvao skandal zbog ilustracija pozorišnog komada tragedije Salome i kvartalne književne periodike Žute knjige Oskara Vajlda, dve publikacije koje su prikazale nepošteno, dekadentno raspoloženje evropskog kraja XIX veka.

Pročitano 1649 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Frederik Evans - Ilustrator Obri Birdsli