Artnit

Nedelja, 22 Mart 2020 11:29

Feliks Nadar - Šarl Bodler u fotelji Istaknut

Francuski fotograf, karikaturista, novinar, književnik i izrađivač balona Feliks Nadar, veliki portretista iz 1860-ih godina i posmatrač boemske strane pariskog društva, fotografisao je pesnika Šarla Bodlera nekoliko puta između 1855. i 1858. godine, tokom najmanje tri različita poziranja. Pozitiv, čiji je negativ bio uništen, jedini poznati pozitiv sa prvog poziranja, koje se verovatno dogodilo početkom 1855. godine, danas se nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Feliks Nadar i Šarl Bodler, koji su se upoznali ranih 1840-ih godina, razvili su vrlo blisko prijateljstvo koje je uprkos brojnim svađama izazvanim sukobom jakih ličnosti preživelo sve do pesnikove smrti. O ovom prijateljstvu Nadar piše u posthumnom radu objavljenom 1911. godine pod nazivom Intimni portret Šarla Bodlera: devičanski pesnik. Bodler je pozirao Nadaru poslednji put 1862. godine, a jedan od pozitiva dobijenih na tom poziranju Eduar Mane je pretvorio u graviru.

Prva od portretnih fotografija Šarla Bodlera koje je Feliks Nadar fotografisao je ujedno i najviše enigmatičan portret pesnika. Šarl Bodler pozira u fotelji majke Nadara u studiju u ulici Sen Lazar u Parizu. Njegova odeća i fotelja na kojoj sedi su tamnije boje nasuprot svetlijoj pozadini. On levom rukom dodiruje vrat. Izgleda zamišljeno i kao da sanja zastakljenim očima, i da su njegove misli negde drugde.

Pročitano 2416 puta Poslednji put izmenjeno Ponedeljak, 23 Mart 2020 12:08

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Feliks Nadar - Šarl Bodler u fotelji