Artnit

Subota, 14 Mart 2020 11:34

Cvet jabuke kao simbol i motiv u umetnosti Istaknut

Džon Everet Mile - Jabuke u cvetu Džon Everet Mile - Jabuke u cvetu

Ružičasti i beli cvetovi jabuke su simbol zadovoljstva, ljubavi, sreće i obilne dobrote. U proleće lagan miris ovih cvetova može da transformiše i podigne raspoloženje svakome ko prolazi pored njih. Cvet jabuke je zanimljiv motiv u slikarstvu, a cvetanje jabuke povezano je često sa dolaskom proleća.

Drvo jabuke ima posebno značajnu simboličku vrednost u keltskoj kulturi, jer se odnosi na mnoge kvalitete kao što su čistota, integritet, savršenost i velikodušnost. Drevni Kelti su ukrašavali spavaće sobe cvetovima jabuke kao simbolom plodnosti i odavali počast lepoti i bogatstvu koje život pruža.

U kineskoj kulturi, cvet jabuke simbolizuje žensku lepotu, sa lepom carevom konkubinom Iang Gui-fei, poznatoj kao "devojka rajska jabuka" (hai-tang nu).

Engleska ilustratorka Siseli Meri Barker poznata je po svojoj seriji fantastičnih ilustracija cveća. U njenoj zbirci Bajke o cveću objavljenoj 1930. godine izdvaja se Bajka o cvetu jabuke.

Klod Mone je slikao u impresionističkom stilu voćnjake sa jabukama u cvetu - oličenje punoće i žeđi za životom. 1873. godine je naslikao Jabuke u cvetu i 1901. godine Jabuke u cvetu u Živerniju. Alfred Sisli, poznat kao impresionistički pejzažni slikar slikao je pejzaže na otvorenom. Na slici Drveće jabuke u cvetu koju je naslikao 1880. godine prikazuje voćnjak sa procvetalim jabukama koji donosi miris proleća.

Pročitano 1924 puta Poslednji put izmenjeno Subota, 14 Mart 2020 12:01

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Cvet jabuke kao simbol i motiv u umetnosti