Artnit

Utorak, 03 Mart 2020 11:38

Ferdinand Hodler - Portret Vernera Milera Istaknut

Iz žanra koji se u prošlosti često praktikovao za zarađivanje, portret je za švajcarskog simbolističkog slikara Ferdinanda Hodlera postao žanr za eksperimentisanje sa bojom i izrazom. Na njima se fokusira na simetrično jedinstvo prirode i misteriju ljudskog života. 1899. godine je naslikao Portret Vernera Milera koji se danas nalazi u muzeju Orsej u Parizu.

Model na slici Portret Vernera Milera je švajcarski slikar Verner Miler kada je imao sedam godina. On je bio sin Oskara Milera, proizvođača papira iz Švajcarske koji je bio kolekcionar radova Ferdinanda Hodlera.

Slika Portret Vernera Milera je realistička, verni portret Vernera Milera, ali takođe i simbolistička. Na njoj je prikazan dečak dok sedi na zelenoj livadi okružen cvećem, simbolima života, proleća i buđenja koji odražavaju mladost i nevinost deteta. On u svakoj ruci drži cvet, koji u radovima Ferdinanda Hodlera predstavlja vezu i harmoniju sa prirodom. Rigorozna simetrija portreta je odjek paralelizma prirode, što je jedan od Hodlerovih omiljenih pojmova.

Pročitano 1590 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Ferdinand Hodler - Portret Vernera Milera