Artnit

Četvrtak, 13 Februar 2020 11:47

Pjer Bonar - Trpezarija na selu Istaknut

Francuski slikar i grafičar Pjer Bonar je 1912. godine kupio seosku kuću pod nazivom Ma Roulotte (Moj karavan) u Vernonu, malom gradu na Seni. Umesto da slika iz života, Bonar je sliku Trpezarija na selu naslikao 1913. godine u potpunosti iz sećanja, ističući svoje subjektivne odgovore na optički doživljaj enterijera i pejzaža. Danas se ova slika nalazi u Institutu umetnosti u Mineapolisu.

Na slici Trpezarija na selu su prikazane trpezarija samo sa mačkama koje se uzdižu na stolicama i Marta de Melinji, Bonarova žena naslonjena na prozor kuće. Na njoj nema stvarnog prostora koji određuju predmete - stolica i umivaonik se stapaju sa zidom. "Ugaona kompozicija", koja se dijagonalno kreće preko stola tretirana je kao vertikalna ravnina kroz vrata do žene u pejzažu. Zatim kreće ukrštanje dijagonale kroz stolicu do umivaonika.

Kao što je karakteristično za Bonarov rad, naglasak je na umetanju figure u senzualno okruženje i prikazane scene i naslikane stvarnosti. Figura na slici Trpezarija na selu se čini povučenom, funkcioniše kao puka podrška i u stvari je psihološki recesivna. Da se čini da nedostaje opipljivost i psihološka prisutnost, govori i činjenica da je Bonar, iako je napolju, smestio unutar senke i naslikana je u istoj boji kao i unutrašnji zid.

Slika Trpezarija na selu otkriva čitav spektar svetle boje, date u širokim površinama jasno iscrtane arhitekture i upotrebljene kao kontrapunkt izlomljenoj četkici kojom je rađen pejzaž u pozadini. Prostorni pokret na slici u velikoj meri zavisi od boje. Oko posmatrača se prenosi crvenom bojom iznutra i izvan. Vrata su iste boje kao i pejzaž, sto i posuđe. Pjer Bonar takođe suprotstavlja tople narandžasto-crvene boje enterijera i hladnu belu boju spolja i stvara kontrast praćen povišenim kvalitetom svetlosti. Potpuno impresionistička sunčeva svetlost vodi poreklo od kasnog Kloda Monea. Takođe, Bonar je pratio fovističke i kubističke slike, naročito Anrija Matisa.

Pročitano 1639 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pjer Bonar - Trpezarija na selu