Artnit

Sreda, 27 Novembar 2019 11:04

Džudit Lejster - Mladi flautista Istaknut

Slikarka holandskog zlatnog doba Džudit Lejster na svojim slikama često prikazuje ljude iz holandske srednje klase u radu i u scenama zabave i dokolice. Njeno remek-delo je slika Mladi flautista, poznata i po nazivu Dečak svira flautu koju je naslikala oko 1635. godine i potpisala svoj monogram u "prozoru" (gornji pravougaoni otvor) drvenog duvačkog instrumenta na zidu. Danas se ova slika nalazi u Nacionalnom muzeju u Stokholmu.

Na slici Mladi flautista Džudit Lejster prikazuje usamljeni trenutak u kojem dečak svira flautu nespretno oslonjen na polomljenu letvicu dotrajale drvene stolice. On gleda gore, lica nagnutog ka svetlu, kao da je izgubljen u koncentraciji ili možda u samoj prelepoj muzici. On je drugde, zauzet svojom flautom, usta su mu se stisnula, a prsti su se zakrivili u melodiju.

Sofisticirana kompozicija slike Mladi flautista izvrsno kombinuje portret, žanr i mrtvu prirodu sa svetlom i senkom, "igrajući se kroz različite oblike, teksture i prigušene boje". Prirodna svetlost struji sa leve strane i osvetljava lice dečaka. Odvažna slobodna četkica i dramatično osvetljena figura u sredini tipična je za rad Džudit Lejster. U isto vreme, kompozicija slike je pomalo neobična: nasuprot običnom enterijeru, drveni jednostavni duvački instrument i violina su nespretno postavljeni, vise na zidu iza dečaka, a njihove senke dodaju suptilan realizam. Braon baršunasti zakrpljeni kaput potamnjen u laktu, tamnoljubičaste pantalone, beli naborani okovratnik i crveni šešir dečaka se skladno stapaju sa grubom sivom pozadinom zida.

Pročitano 1744 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džudit Lejster - Mladi flautista