Artnit

Utorak, 24 Septembar 2019 10:29

Žil i Edmon de Gonkur - Madam Pompadur kuma i kraljica rokokoa Istaknut

Fransoa Buše - Madam Pompadur Fransoa Buše - Madam Pompadur

Stvarno izgleda da je umetnost svog vremena trajno obeležila svojom ljupkošću i svojim ukusom. Svojim pečatom - skoro bismo rekli grbom - označila je materijalni svet koji je u običajima naroda i potrebama društva našao svoj ideal. Čitav vek je kao jedna sama relikvija madam Pompadur.

U svim ovim dokazima prošlosti, sačuvanim našoj radoznalosti u muzejima, živi njena ličnost, ona je na čelu šarenila i množine predmeta, tako raznolikih u svojoj univerzalnosti, predmeta koje je stvorio osamnaesti vek prema njenoj slici da okruži i krasi njen život, da služi njoj. Moda, i inače važno područje slave svake metrese, našla je u njoj dostojnu predstavnicu. Ona daje ton eleganciji i koketeriji, po njoj je nazvan “negliže“, pa čvor koji je vezala na maču maršala od Saksonije, po njoj je dobilo ime čitavo umetničko zanatstvo njenog vremena, sav nameštaj i svi predmeti jedne ekskvizitne i prefinjene civilizacije. Ona kumuje kočijama, kaminu, ogledalu, sofi, krevetu, stolici, ormaru, lepezi, mnogim stvarima, sve do češljeva, do čačkalice osamnaestog veka, remek-delima koja, i posle svoje smrti, dodiruju svojim imenom kao magičnim zrakom ili čarobnim štapićem. Od boveske (Beauvais) tapiserije do kineskog miljea preko etažera, od sevrske šoljice do ola-potridalonca, od slika na drvetu do čeških lustera, od zidnog časovnika do trimoa, od izrezbarenih i pozlaćenih drvenih predmeta do otmenih kadionica, sve te dobrote i lepote, sve te prefinjenosti i ljupkosti osamnaestog veka preporučuje ona kao zaštitnica luksuznog rokajo-stila.

To je velika sreća madam Pompadur; ona predstavlja onaj neponovljiv i konstantan karakter koji se proteže na sve mode i sve primene jedne umetnosti, jednog stila; ona je kuma i kraljica rokokoa. U ovoj prijatnoj pobedonosnoj povorci, okružena svim gracijama svog vremena, madam De Pompadur kreće u susret potomstvu. Vreme će, udaljivši se od nje, baciti veo preko favoritkinje, istorija će zaboraviti ženu, ali od metrese Luja Petnaestog ostaće blistava i ljupka senka, kako ju je naslikao Buše usred božanske svite i u društvu muza, zaštitnica slikarstva, vajarstva, arhitekture, bakroreza, muzike, poezije, svih onih grana umetnosti koje je Vanlu za vreme bolesti madam De Pompadur naslikao kako preklinju sudbinu.

Iz romana Madam Pompadur

Pročitano 2226 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Žil i Edmon de Gonkur - Madam Pompadur kuma i kraljica rokokoa