Artnit

Četvrtak, 22 Avgust 2019 09:50

Emil Nolde - Lale Istaknut

U umetničkom opusu nemačkog slikara i grafičara epohe ekspresionizma i jednog od prvih pripadnika grupe Most, Emila Noldea nalaze se i akvareli koji su smatrani simbolom otpora nacističkom režimu. Naređeno mu je da prestane sa slikanjem nakon što je identifikovan kao degenerisani umetnik, a njegova odluka da nastavi da slika bojama koje kao da imaju miris nafte smatrana je činom građanske neposlušnosti. Oko 1940. godine nalikao je svoj poznati akvarel Lale, koji se danas nalazi u privatnoj kolekciji.

Slika Lale prikazuje briljantan buket cveća na neodređenoj pozadini. U mediju koji je veoma teško kontrolisati, Emil Nolde vešto uspostavlja individualne cvetove lala sa njihovim suptilnim bojama i varijacijama oblika bez gubitka njihove individualnosti u odnosu na nizove i cvetanje uzrokovano upotrebom previše vode. Više neobičnih, tamnijih boja lala ukazuje na zlokoban period koji je trebalo da se odvija, kako istorijski, tako i lično za Noldea.

Svetla, šarena kompozicija slike Lale sa svojom temom apstraktnog cveća je završena kompozicija u ekspresionističkom stilu, a ne studija za veću sliku. To je takođe podsećanje na interes Emila Noldea za Vinsenta van Goga koji je naslikao mnoge slike cveća, kao i Vasilija Kandinskog koji je slikao u akvarelu.

Pročitano 2396 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Emil Nolde - Lale