Artnit

Ponedeljak, 05 Avgust 2019 10:06

Džozef Karl Štiler - Portret Betovena Istaknut

Najpoznatiji portret Ludviga van Betovena naslikao je nemački slikar poznat po neoklasičnim portretima Džozef Karl Štiler 1819-1820. godine. Idealizovana i herojska slika kompozitora osvojila je Betovenov kreativni genij. Zato ne čudi što ovaj portret i dalje najčešće služi kao osnova za reprodukcije. Danas se ova slika nalazi u privatnoj kolekciji.

Džozef Karl Štiler je bio jedini slikar kome je Ludvig van Betoven pozirao samo zbog posebne želje svojih prijatelja nemačkog filozofa, psihologa i sveštenika Franca Brentana i nemačke filantropistkinje, umetničke kolekcionarke i mecene Antonije Brentano, koja je naručila portret. Štileru je bilo dozvoljeno četiri poziranja između februara i aprila 1820. godine. Betoven je bio srećan što je učinio ovaj ustupak.

Na slici je prikazan Ludvig van Betoven sa ozbiljnim pogledom i razbarušenom kosom. On drži olovku u jednoj ruci, a u drugoj knjigu. Pošto ga nije bilo moguće nagovoriti da duže sedi njegove ruke su verovatno ruke slikara. Iako na prvi pogled izgleda da je pogled Betovena usmeren na posmatrača, on kao da prodire dalje u budućnost. Dekorativni dodaci su izostavljeni i ništa ne ometa posmatrača. Štiler je ovu koncentraciju postigao smišljenim konturama svetlo-tamno, čime je naglasio crte lica. Crvena marama oko vrata kao da naglašava izdvajanje i genijalnost kompozitora.

Pročitano 2451 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Džozef Karl Štiler - Portret Betovena