Artnit

Nedelja, 07 Juli 2019 10:07

Pablo Pikaso - Dečak sa psom Istaknut

Plavi period Pabla Pikasa i naredni Ružičasti period pokazuju njegov interes za sudbinu siromašnih, saosećanje sa njihovom samoćom i patnjama. Plavi period odlikuju hladni tonovi i jednostavni heroji koji su lišeni života. Ova tema je postepeno prešla u takozvani Ružičasti period njegovog rada, gde tuga više nije tako duboka i tragična i poprima topliji ton, a u bojama slike, pored pretežno hladne plave boje, pojavljuje se topla ružičasta boja. Plavom periodu pripada lirski tužna slika Dečak sa psom koju je Pikaso naslikao u gvašu 1905. godine. Ova slika se danas nalazi u muzeju Ermitraž u Sankt Peterburgu.

Pablo Pikaso na slici Dečak sa psom pronalazi i prenosi trenutke duhovne ljubavi, intimnosti i drugarstva kroz istinitost situacije cirkuskih izvođača tog vremena. Na njoj je predstavljen pas mešanac sa inteligentnim očima koji pritiska glavu na stopalo dečaka koji nehajno miluje njegovu glavu dok jede krušku. Pikaso naglašava mršavost dečaka, pomalo uznemirujućim proporcijama njegovog tela, ali ova deformacija samo podcrtava utisak koji je napravio i zato služi da poveća istinitost.

Slika Dečak sa psom je dirljiva bez sentimentalnosti, duboko ljudska. Prikazujući mršavog, bledog, siromašnog dečaka sa velikom glavom, gladnog i obučenog u krpe, Pablo Pikaso ne ponižava njegovo dostojanstvo, već mu daje suptilnu poeziju. Očigledno gladan dečak, samo živi život koji mu je Bog dao i ne gubi svoje ljudske kvalitete.

Svetloplavi tonovi, delikatan crtež sa mekim, glatkim konturama na slici Dečak sa psom pojačavaju utisak prirodnosti i pokreta u sceni. Na ovoj slici nema inovacija, pošto Pablo Pikaso u ovoj fazi još uvek ne napušta likovnu tradiciju umetnosti XIX veka. Generalizacija koja se vidi u tretmanu slike daje joj ekspresivnost, dok namerna deformacija figure i konvencionalne boje povećavaju dramu i emocionalni uticaj dela.

Pročitano 3605 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Pablo Pikaso - Dečak sa psom