Artnit

Subota, 29 Juni 2019 10:01

Teodor Žeriko - Portret Mustafe Istaknut

Ključni aspekt romantičarskog pokreta je potpuno prisvajanje egzotičnih orijentalnih tema u umetnosti. Kao i mnogi umetnici iz tog perioda, francuski slikar i litograf Teodor Žeriko je bio zainteresovan za svet izvan zapadne Evrope. Njegova radoznalost za ljude različitog porekla ogleda se u interesu za Mustafu, za koga se smatra da je bio tuniski Arapin ili turski mornar. Portret Mustafe koji je naslikao oko 1819-1820. godine nalazi se danas u Muzeju likovne umetnosti i arheologije u Bezansonu.

Slika Portret Mustafe je važan primer mnogih portreta koje je Teodor Žeriko naslikao tokom svoje umetničke karijere. Smatra se da je na njoj prikazan pravi Turčin po imenu Mustafa koji je doživeo brodolom u Francuskoj. Žeriko ga je upoznao dok je šetao po ulicama Pariza i tražio od njega da mu bude sluga i model. Mustafa je bio zaposlen kao njegov sluga od 1817. do 1821. godine.

Mustafa je Teodoru Žerikou pozirao za nekoliko crteža i najmanje dva naslikana portreta. Portret Mustafa je celoviti prikaz, deo grupe kostimiranih studija. Čovek je prikazan sa crnim brkovima, zamišljenog pogleda usmerenog prema levoj strani. Na glavi se ističe dekorisani, šareni turban u tamnoj pozadini.

Pročitano 2578 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Teodor Žeriko - Portret Mustafe