Artnit

Utorak, 16 April 2019 10:27

Paula Rego - Ples Istaknut

Portugalsko-britanska slikarka Paula Rego je najpoznatija po svojim ilustracijama pomalo mračne i erotske prirode. Slika Ples koju je naslikala 1988. godine je jedan od najjasnijih primera suptilne distorzije srećne stvarnosti prikazane na njenim slikama. Ova slika se poredi sa slikom Ples života, koju je naslikao Edvard Munk 1899. godine. Danas se slika nalazi u galeriji Tejt u Londonu.

Slika Ples prikazuje u prvom planu osam figura koje plešu na mesečinom obasjanoj plaži. Figure uključuju grupu od tri žene različite dobi koje se kreću u krugu držeći se za ruke, dva para koja plešu i mnogo veću pojedinačnu figuru žene koja stoji sama na levoj strani slike. U pozadini na desnoj strani slike nalazi se velika, strma i stenovita litica, na čijem je vrhu impozantna građevina nalik tvrđavi prikazana u silueti naspram tamnoplavom nebu ispunjenom oblacima i punim mesecom.

Ljudi na slici Ples plešu zajedno pod mesečinom, ali na njihovim licima nema radosti, more iza njih je mirno, građevina na brdu iza njih izgleda veoma jezivo, postoji teška tišina. Čini se da će se dogoditi nešto jako loše. Ples se igra na način na koji žena, veća od ostalih, na levoj strani slike može da strukturiše svoju koncepciju sebe. Žena se izdvaja od plesača u posebnom narativnom i kompozicionom prostoru. Na površini slike se pojavljuju razni načini plesanja žene. Tri figure u pozadini formiraju matrijahalnu hijerarhiju, srećan trijumf deteta, majke, bake, kompletan ciklus ženstvenosti. Trio predstavlja duboku ilustraciju o prolaznosti vremena. Druge dve žene definišu sebe u odnosu na svoje muškarce - jedna u odnosu na udvaranje, a druga u odnosu na trudnoću.

Slika Ples ima svoj san sličan snu, pojačan noćnim postavkama, dugim senkama koje prikazuju figure, s tim da je žena sama po sebi mnogo veća od figura pored nje.

Pročitano 2158 puta Poslednji put izmenjeno Nedelja, 27 Februar 2022 11:56

Srodni članci

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Paula Rego - Ples