Artnit

Sreda, 27 Februar 2019 11:34

Eva Gonzales - Probuđena žena Istaknut

Omiljeni model francuske impresionističke slikarke Eve Gonzales je bila njena mlađa sestra Žana koja je takođe volela slikarstvo, ali je postigla veći uspeh pozirajući. Slika Probuđena žena poznata i po nazivima Buđenje i Jutarnje buđenje koju je naslikala 1877-1878. godine je jedna od mnogih slika koje prikazuju svakodnevne trenutke u životu njene mlađe sestre. Danas se ova slika nalazi u muzeju Kunsthale u Bremenu.

Na slici Probuđena žena Eva Gonzales je prikazala trenutak u vremenu, što je bio jedan od osnovnih ciljeva impresionizma, pored toga što je prikazala uticaj svetlosti na slici. Prikazana je scena posle buđenja mlade žene, koja izgleda da još nije potpuno budna. Svetlost je nežna jutarnja, a njenu crnu dugu kosu ističe bela tanka spavaćica i belina kreveta. Bela knjiga i buket plavih mirišljavih ljubičica u beloj vazi na komodi do kreveta dopunjuju prozračnu atmosferu novog jutra.

Zbog rezanja, koje eliminiše deo komode, kreveta, zavese, pa čak i Žanine odeće, posmatrač ima osećaj da je uključen u scenu na slici Probuđena žena. Ova blizina pojačava osećaj intimnosti i senzualnosti slike, kao i poze koja zbog pospanosti zavaljenu ženu čini još ranjivijom.

Pročitano 2631 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Eva Gonzales - Probuđena žena