Artnit

Ponedeljak, 25 Februar 2019 11:30

Fernanda Olivije i Pablo Pikaso Istaknut

Fernanda Olivije kao umetnički model Fernanda Olivije kao umetnički model

Prva značajna ljubavna veza Pabla Pikasa je Fernanda Olivije koja je bila model umetnicima, vatrenocrvene kose, bademastih očiju i pohotne figure. Sa njom počinje ljubavnu vezu 1904. godine ubrzo pošto se doselio u Pariz, i naslikao je preko 60 njenih portreta. Fernandu Olivije prvi put sreće 1903. godine za vreme olujnog dana, kada je ušla u njegov atelje da bi se sklonila od kiše. Svoj prvi utisak iz Pikasovog ateljea Fernanda Olivije je opisala u memoarima Pikaso i njegovi prijatelji (Picasso et ses amis) koji su objavljeni 1930. godine:

"Pikasa sam srela kada sam se jedne olujne večeri vraćala kući. Držao je u rukama sasvim malenu mačku, koju mu pruži smejući se i istovremeno mi prepreči put. I ja sam se smejala. Pozvao me je u svoj atelje. Beše to kraj plave epohe. Velika nedovršena platna stajala su u ateljeu, gde je sve govorilo o radu. Ali taj rad, u kakvom neredu... Bože! U jednom uglu dušek na četiri noge. Mala gvozdena peć, već sasvim zarđala, na kojoj je stajao žut lavor od pečene gline, služila je kao sto za umivanje; peškir, parče sapuna kraj njega, na stolu od jelovine. U drugom uglu jedan crn kofer pružao je nimalo udobnu priliku za sedenje. Stolica od slame, nogari, slike svih veličina, tube s bojama rasute po podu, četke, sudovi s terpentinom, čanak s prljavom vodom, nigde zavese. U fioci od stola nalazio se jedan pripitomljeni miš koga je Pikaso nežno negovao i svakome pokazivao."

Fernanda Olivije je potpuno opčinila Pabla Pikasa. Njihova veza je od samog početka bila zasnovana na ljubomori koja bi se ponekad pretvarala u nasilje. Njoj je bilo zabranjeno da pozira drugim umetnicima, a sa njegovim sve većim uspehom, posesivnost je eskalirala, i on ju je zaključavao u stanu. Biografi su pisali da je Fernanda bila veoma lenja žena, a Pikaso je radio sve kućne poslove.

Iako je Fernanda Olivije bila udata (pobegla je od muža koji ju je zlostavljao i promenila ime), njihova veza je trajala sve do 1912. godine. Fernandu je sve više izluđivala njegova posesivnost. Često bi ga ostavljala zbog drugih muškaraca, a kada je 1912. godine otišla sa jednim italijanskim slikarem, Pikaso je želeo da se osveti i počeo je aferu sa njenom prijateljicom, dvadesetsedmogodišnjom Marsel Humber, nežnom i vitkom ženom koju je zvao Eva Gouel.

Pročitano 2552 puta Poslednji put izmenjeno Petak, 16 April 2021 10:47

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Fernanda Olivije i Pablo Pikaso