Artnit

Sreda, 09 Januar 2019 12:33

Vinsent van Gog - Crveni vinograd Istaknut

Sliku Crveni vinograd poznatu i po nazivu Crveni vinograd u Arlu Vinsent van Gog je naslikao 1888. godine za vreme svog boravka u Arlu na jugu Francuske. Poznata je po tome što je to jedina slika koja je prodata tokom njegovog života. Prvi put je izložena na službenoj izložbi grupe Les XX, 1890. godine u Briselu i tada prodata impresionističkoj slikarki Ani Bok, sestri Ežena Boka takođe impresionističkog slikara i prijatelja Van Goga za 400 franaka. Kasnije ova slika prelazi u ruke poznatog ruskog kolekcionara Sergeja Ščukina kojem su je boljševici nacionalizovali, a danas se nalazi u muzeju likovnih umetnosti Puškin u Moskvi.

Dok se nalazio u Žutoj kući u pismu svom bratu Teu 2. oktobra 1888. godine Vinsent van Gog je opisao svoje oduševljenje lokalnim vinogradom i nagovestio da će ga slikati. Pošto je Žuta kuća bila mnogo udaljena od vinograda Van Gog je za slikanje koristio sećanje i imaginaciju.

Slika Crveni vinograd prikazuje radnike u vinogradu okružene seoskim pejzažem. Vinsent van Gog je na slici "uhvatio" blistave tonove i blistavu svetlost ranog večernjeg sunca koje se reflektuje na reci. Boje vinograda prelaze u jesenje crvene i žute, a posebno je naglašeno žuto nebo.

Pročitano 3897 puta

Ostavi komentar

Vi ste ovde: Home Paleta Vinsent van Gog - Crveni vinograd